На почит пред маестро Мориконе! 11.12 | 12:20

Концертът на големия италиански композитор остави 9 хиляди без дъх

От Мартина Панайотова

На крака. Маестро Енио Моркионе бе посрещнат на крака от повече от девет хиляди души в столичната зала "Арена Армеец" вчера вечерта, като два часа по-късно публиката бе в абсолютно същата позиция.

Знаменитият италиански композитор се върна на сцената за цели три биса, които, като че ли, пак не бяха достатъчни да задоволят възторга на най-горещите му родни почитатели.

Морконе излезе на сцената към 20:30, заедно със симфоничния оркестър и хорът на Класик ФМ радио, като впоследствие пищната музикална структура допълниха сопраното Сузана Ригачи и големият Теодосий Спасов, който се включи като солист на изпълнението "Сребърната мина".

По време на концерта пленената публика чу най-големите класики на маестро Мориконе  -  "Недосегаемите", популярните теми от "Имало едно време в Америка", пиесата "Обоят на Гейбриъл" от "Мисията", мелодията от "Добрият, лошият и злият".

Отново се потопихме в магията на  "Легенда за пианиста", "Ново кино "Парадизо", "Сицилианският клан" и др.

1134139

Всъщност, "магия" може би е най-точната дума, която би могла да опише усещането от цялото музикално преживяване. Звученето на класическите мелодии неминуемо потопиха множеството отново в сцените от клутовите филми, с които е отраснало не едно поколение.  Кадрите оживяха пред очите на васички.

Самият Енио Мориконе пък впечатли с изключителната си харизма. 85-годишният виртуоз дирижираше тази уникално сложна структира от музиканти и солисти сякаш без никакво усилие.Ловките му ръце рисуваха шедьоври – гледка, която определено не остави публиката равнодушна и преклонена към гениалния талант.

На състоялата се ден по-рано пресконференция Енио Мориконе бе споделил, че музиката е като ластик, който може да се разтегля и променя в ръцете на диригента – е, вчера той показа какво има предвид на хиляди.

На крака! На почит, маестро Мориконе!

 

Водещи

Най-четени