Откриха бронзова лампа и железен меч по строящата се АМ „Струма” 28.06 | 12:42

Двете находки са открити в надгробна могила

От Андриян Георгиев

Бронзова лампа и железен меч са открили археолозите по трасето на строящата се автомагистрала "Струма”, съобщи ръководителят на разкопките край Дупница Лидия Стайкова, цитирана от агенция "Фокус".

Двете находки са открити в надгробна могила. В североизточния сектор на могилата научните работници се натъкнали на гроб с кремация. В него са намерени глинени и стъклени съдове, бронзова лампа, железен меч и други железни предмети. В гроба освен човешки кости са открити и обгорели греди от дървена конструкция.

Според Лидия Стайкова гробът датира от III век, а близки аналогии на могилния гроб има в Пернишко и Радомирско.

По всяка вероятност в намерения гроб е положен мъж, но предстоят анализи на костния материал, които ще дадат по-голяма информация.

Находките вече са изпратени в ателието на регионалния исторически музей в Кюстендил, където ще се подложат на реставрация. На по-късен етап най-вероятно ще бъдат и изложени.

Екипът, проучващ могилата, се състои от петима души, а работниците са 28 и са наети от близките села. 

iNews припомня, че по трасето на АМ "Струма" има открити над 10 каменни могили от тракийски некропол от VI-V в. пр. Хр., в който се твърди, че е бил погребан Филип Македонски, като те все още не са проучени.

Въпреки това, по график, строителите трябва да започнат работа по изграждането на отсечката на 1 юли 2012 г.

Очаква се до края на юни археолозите да приключат с работата си. 

В землището на село Дяково, община Дупница, през януари бяха намерени останки от късно античната и средновековната епоха.

Водещи

Най-четени