Уникално откритие край Попово 30.09 | 16:01

Намериха липсващата Западната порта на крепостта "Коваческо кале"

От Лазар Тодоров

Откриха липсващата досега падаща врата от Западната порта при проучване на крепостта "Коваческо кале" край Попово, предаде БТА.

Екипът археолози на проф. д-р Иванка Дончева от ВТУ "Св. Св. Кирил и  Методий" и Владимир Стойков от Община Попово вече шест месеца  извършва спасителни разкопки на късноримския град.

При прокопаване на трасето за поставяне на кабели за ел. осветление и видеонаблюдение на обекта, работници попадат на  зид, широк близо 1,50 м и дълъг около 3,30 м. Той се състои от  три добре обработени каменни блока, свързан е с кула и фундиран  дълбоко в земята.

Спешното му проучване показа, че това са основите, запазени дълбоко под античния терен на първата врата,  охраняваща Западната порта на крепостта. Вратата, която се е  вдигала и спускала отвесно, е служела за първо препятствие и се  е намирала на около 8 м пред изцяло проучената двукрила порта. 

Новото археологическо откритие ще промени в бъдеще и цялостната концепция в експонирането на техническото съоръжение, наречено "Западна порта", твърдят археолозите. Теренът, в който бе открит зидът, се е смятал за проучен още  през периода 1990-2002 г.

Електрически стълб, поставен на това  място, е попречил на археолозите да извършат цялостно и  дълбочинно проучване. 

1057558

 

Водещи

Най-четени