Храним само тялото, не и душата си 05.11 | 20:46

България е най-културно пасивната нация в ЕС, показват данните от общоевропейско проучване на Евробарометър

От Гергана Златкова

Българите са най-културно пасивната нация в ЕС. Това показват данните от общоевропейско проучване за активната и пасивна културна дейност на Евробарометър.

За него са проведени анкети с над 26 000 души във всичките 27 държави и новопостъпилата в ЕС Хърватия. Допитването в България е направено сред 1018 души в периода 26 април – 6 май 2013 г.

Стряскащи са данните, че повече от 8 от всеки 10 българи (86%) не са участвали активно в каквато и да е културна дейност през последните 12 месеца.

От останалите 14% само 1% са отговорили, че се занимават с кино или фотография, а също така и с творческо писане и актьорска игра. По 2% са българите, които са посочили, че използват компютър за креативна дейност, свирят на музикален инструмент или се занимават със скулптура, някакъв друг ръчен занаят или рисуват.

Всеки шести (18%) е ползвал интернет за намиране на информация на културна тема. Тревожно е обаче, че 35% никога не са влизали в интернет за тази цел. Запитани за така нареченото индиректно използване на интернет за културни цели 45% отговарят, че под това разбират сваляне на музика и филми.

Проучването на Евробарометър показва, че все пак не само България е толкова пасивна в културно отношение. През последните 12 месеца преди допитването с никаква художествена дейност не са се занимавали 82% от малтийците, 80% от италианците, 79% от унгарците, 78% от португалците, 74% от румънците и гърците и т.н.

България не надхвърля средноевропейското ниво в положителен план по нито един показател, показва статистиката.

27% от анкетираните българи са посочили, че не ходят на кино през последната година, защото е "твърде скъпо" (в ЕС средното е 22%), не са посещавали концерт – 31% (25%), театър – 27% (20%) и танцов спектакъл или опера – 16% (14%).

Има и друга причина за това – липсата на интерес и недостиг на свободно време. 48% изобщо не са влизали в библиотека заради първата причина, а 38% не са гледали балет, танцов спектакъл или опера, а 33% не са посетили галерия или музей.

Повече от анкетираните в проучването са посочили, че нямат време за културна дейност – 39% не са прочели една книга през последните 12 месеца именно защото не са имали достатъчно време.

Между 27 и 32% са отговорили по съшия начин за гледането на културно предаване по телевизията, посещение на галерия, исторически места, музеи, църкви, замъци и градини, допълва "Стандарт".

Водещи

Най-четени