ЮНЕСКО идва на крака до Перник заради „Сурва“ (СНИМКИ) 20.01 | 13:15

Който дойде, гони злото от себе си, отсичат участниците във фестивала за маскарадни игри

От Беатрис Николова

"Очаква се до края на годината да бъде одобрена кандидатурата на фестивала "Сурва" като нематериално световно наследство в списъка на ЮНЕСКО", заяви кметът на Перник инж. Иван Иванов. Патрон на 24-тия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник, който ще се започне на 30-ти януари и ще завърши на 1-ви февруари, е министър Вежди Рашидов. Очаква се в Перник на пристигнат експерти от ЮНЕСКО, които да решат дали да добавят традиционния фест в списъка с нематериалните богатства на света. 

В новото издание на фестивала ще вземат участие 85 маскарадни групи с 5373 участници. Организаторите очакват 100 хил. гости, като чуждестранните групи са 11: от Албания, Индонезия, Македония, Словакия, Словения, Сърбия, Украйна и Хърватска.

"Партнираме си с много селища в страната в организацията на фестивала. Пернишкият фестивал на маскарадните игри "Сурва" е най-големият в България и най-представителният. Може да очаквате страхотно шоу, радост - и за участници, и за публика. Има от какво да се гордеете, това е живата съхранена традиция на игрите с маски", заяви пред iNews Славчо Чанев, от отдел "Култура” на Община Перник.

Той допълни, че пернишкият фестивал държи на традицията, затова новото е добре представено старо, това е състезателният характер. Има и иновативни моменти на съпътстващите дефилета, защото празникът се базира на автентичен народен обичай, но е пренесен в ново време, в градска среда.

Групите победители в "Сурва" се избират от жури и гласуване на публиката.

1463023

Участниците в маскарадния фестивал "Сурва" обещаха атрактивен гала-спектакъл, зрелищно светлинно и пиротехническо шоу, изложби, конкурси и творчески работилници. Най-младият участник в "Сурва" е на 2 години, а най-възрастният на 80, така че това е шоу, което привлича малки и големи.

"Очаквайте една изключително атрактивна "Сурва", един прекрасен фестивал с много забавление. Който дойде, гони злото от себе си и привлича берекет", сподели още пред iNews Румен Николов, който участва на маскарадния фестивал вече 25 години.

Пернишкият фестивал "Сурва" се провежда вече 49 години. Той започва като "зимен карнавал", след това става национален, фестивал с международно участие и накрая международен фестивал.

От 1995 г. Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове, а през 2009 г. градът е обявен от Федерацията за Европейска столица на маскарадните традиции.

146304014630391463038

Водещи

Най-четени