„Речта на краля“ - големият победител на „Оскар“-ите 28.02 | 07:36

Колин Фърт е най-добър актьор

От Нели Минчева

Статуетката "Оскар" за най-добър филм тази година беше присъдена на лентата "Речта на краля" на Том Хупър. Другият сериозен претендент за наградата беше "Социалната мрежа".

Така "Речта на краля", който донесе "Оскар" и за най-добър актьор за представянето на британеца Колин Фърт и за най-добър режисьор за Хупър, се превърна в големия победител на 83-тата церемония по връчването на отличията.

Филмът разказва истинската история на британския крал Джордж VI. Получавайки статуетката, Том Хупър благодари на майка си, като обясни, че тя стои в основата на тази продукция.

"Много хора благодарят на своите майки, но тук случаят е малко по-различен", подчерта той, цитиран от АФП. "Защото през 2007 г. майка ми беше поканена от австралийски приятели в Лондон да присъства на четенето на театрална пиеса, която не беше нито продуцирана, нито репетирана, наречена "Речта на краля". Тя никога преди не беше канена на четенето на пиеса. Мислеше да не отиде, но, слава Богу, го направи."

"След това ми се обади и ми каза: "Том, мисля, че намерих следващия ти филм'", разказа режисьорът. "Изводът от тази история е, че винаги трябва да слушаш майка си."

От своя страна, Колин Фърт заяви, че имал "впечатлението, че кариерата му е достигнала своя връх".

Излязъл в края на ноември в около 30 страни по света, филмът вече има повече от 210 млн. долара световни приходи, от тях 106 млн. долара са от щатските кинозали.

За най-добър анимационен филм беше обявен "Играта на играчките" 3, а най-добър чуждоезичен филм стана датският "В един по-добър свят" на режисьорката Сузане Биер.

Що се отнася до една от най-чаканите награди – за най-добра женска роля, тук щастливката на вечерта страна Натали Портман за ролята си в "Черният лебед".

Със сълзи в очите от вълнение актрисата, която чака първото си дете, благодари на френския режисьор Люк Бесон, "който ми предложи първата роля, когато бях на 11 години". Става въпрос за ролята на Матилда в "Леон".

В "Черният лебед" Портман играе Нина – танцьорка в Нюйоркския балет, която постепенно е обзета от параноя и лудост. Това превъплъщение вече донесе на актрисата "Златен глобус" и отличие на наградите БАФТА.

Отличието за поддържаща мъжка роля беше присъдено на Крисчън Бейл за играта му във филма "Боецът".

Най-добрата поддържаща женска също е от "Боецът" - тази на Мелиса Лео.

Хитовата лента "Генезис" пък беше наградена за най-добро операторско майсторство, а "Социалната мрежа" се отчете с най-добър монтаж и музика.

Водещи

Най-четени