Kои са най-големите пирати на авторско музикално съдържание? 24.09 | 12:44

Адвокат Свилен Овчаров смята, че това са продуцентските къщи и телевизиите

От Елена Кирилова

Най-големите пирати на авторско музикално съдържание у нас са продуцентските къщи и голяма част от телевизиите. Това разкри адвокат Свилен Овчаров по време на участието си в конференцията MusicPRO, която се проведе в рамките на ON! Fest.

По думите на Овчаров през последните години за пиратство на музика можем да говорим и в моловете, и дори хотелските вериги, макар че усилената работа на сдруженията за колективно управление на авторски права, в лицето на ПРОФОН и Мюзикаутор, помага за значителното намаляване на тези случаи.

"Най-големите пирати не са хората, които теглят от zamunda”, категоричен бе адвокатът.

Много по-сериозни проблеми създават клубовете за електронна музика, тъй като там подобен контрол не се забелязва и не се осъществяват проверки. Според Овчаров е нужно това да се случи и то съвсем скоро.

Авторите на музика трябва да бъдат особено внимателни, когато подписват договори с рекламни агенции, предупреди адвокатът. По думите му в България има само две рекламни агенции, които предпочитат предварително да уреждат правата си с артистите. Останалите уреждат правата наполовина или изобщо не ги уреждат, което може да е в ущърб на създателите на музиката и текста, както и на самия изпълнител.

Музикантите имат два варианта да потърсят правата си, когато са забелязали нарушение. Първият вариант предполага обръщане към съдебните органи. Вторият е изискване на помощ от Министерството на културата.

От друга страна, те могат да се обърнат към някое от дружествата за колективно управление на авторските права. Въпросните сдружения имат за цел да събират задълженията на телевизиите и радиата за излъчване и ротация на парчетата на музикантите, което отчасти ги прави незаобиколими.

Варианти за избягването на сдруженията има, но те изискват нотариална покана, чрез която музикантите се отказват от услугите им и се обръщат директно към въпросните телевизии и радиа. Овчаров подчерта, че до момента все още никой не се е отказал официално от тези услуги.

Според адвоката от известно време законът задължава ПРОФОН и Мюзикаутор да събират задълженията. Проблемът е там, че събраните пари достигат до музикантите, едва след като те станат членове на дружеството и регистрират каталога си.

Водещи

Най-четени