Leftfield сложиха точка на Spirit of Burgas 2011 15.08 | 11:34

Проблеми със звука съпътстваха цялата трета вечер

От Елена Кирилова

Вечерта на 14 август като за последно тази година, хиляди музикални фенове напълниха фестивалната зона на Spirit of Burgas.

Заключителната вечер стана достоен край на събитието, в което вчера се включиха имена като Skindred, Deftones и Leftfield.

Още в началото личеше, че ще бъде една по-тежка в стилово отношение вечер. Значително по-голяма част от присъстващите бяха мъже, което се дължеше преди всичко на факта, че на главната сцена ни очакваха две метъл банди.

По традиция на голямата сцена се качи първо българска група. Събралите се след 15-годишна пауза

Пиромания приветстваха първите пристигнали на градския плаж на Бургас, а за вокалиста Нуфри това бе второ представяне на този фестивал. Ден по-рано той се изяви на рок сцената и заедно с другата си група - Bastardolomey.

Значително повече хора се събраха да видят британците Skindred, които накараха всички да подскачат на целия сет от нови и добре познати парчета. Фронтменът Бенджи Уеб се заигра с публиката, която не му остана длъжна и през цялото време пя, вика и танцува. Енергичните Skindred поднесоха пънк, метъл, рок, реге и електронна музика в едно, а уникалният им стил впечатли и тези, които никога не бяха чували за тях. На няколко места дори се завихри пого, но пострадали нямаше. Под звуците на "Warning”, "Nobody gets out alive” и "Pressure” всички се подготвяха за появата на Deftones, които се качиха на главната сцена малко след 22 ч.

Когато Чино Морено и компания се появиха, феновете, които ги чакат от години, сякаш не можеха да си намерят място. Вокалистът превзе цялата сцена, докато 15 минути по-късно не стана вир вода, но продължи в същия ритъм до края.

За съжаление на всички цялата вечер премина в проблеми с озвучаването и то не само по време на сета на Deftones. Музиката от различните сцени отново се смесваше и пречеше на публиката да се наслади на изпълненията. Близостта на MaxBass и на главната сцена попречи на част от феновете на хардкор легендите да чуват добре.

А докато вървеше концертът на Deftones, на сцената "На тъмно” се качиха момчетата от българската група Viperfish. Те привлякоха част от феновете, които не бяха готови да слушат по-тежката банда на главната сцена. Димо, Адриан и Матей се представиха със стегнат сет, като завършиха с парчетата "Something Someone” и "Ме vs. Me”.

Минути след тях на същата сцена се качи не кой да е, а Милена Славова, която зарадва почитателите си с изпълнение на добре познатите си хитове.

Deftones бяха последвани от английската електронна банда Leftfield, но част от феновете вече бяха уморени от подскачане. Въпреки че групата бе хедлайнър на вечерта, доста от дошлите на фестивала предпочетоха другите сцени. На изпълненията на Милена и Кръпка Блус Бенд имаше много повече хора от обичайното за тези сцени във времето, в което свири хедлайнърът.

Все пак за феновете на електронната музика кулминацията на изпълнението на британците бе парчето "Phat Planet”.

Малко по-късно на три от сцените се случваха интересни неща. Scratch Perverts бяха готови да вдигнат всяка песъчинка на плажа с дъбстеп изпълненията си. В същото време Иво Папазов – Ибряма и Оркестър Тракия бяха на Blues&Jazz сцената, а на Jack Daniel’s Rock Arena се вихреше Анеке Ван Хирсберхен.

Въпреки тридневния музикален маратон не липсваха и ентусиасти, които останаха до самия край на фестивала, рано сутринта.
Уморени, но с широки усмивки всички напуснаха Spirit of Burgas с надеждата, че следващото издание няма да има проблеми със звука и че ни чакат още толкова страхотни изпълнители догодина.

Водещи

Най-четени