Музикалният дух на Бургас – Ден първи 13.08 | 13:17

За четвърти пореден път музикалният фестивал Spirit of Burgas превърна централния плаж в Бургас

От Елена Кирилова

За четвърти пореден път музикалният фестивал Spirit of Burgas превърна централния плаж в Бургас в любимо място на музикалните фенове у нас.

Между 18 и 19 ч. стотици започнаха да се трупат пред входовете в очакване да бъде даден старт на едно от най-очакваните музикални събития на годината. На входовете всичко протичаше добре и хората започнаха да влизат бавно, докато на плажа все още се чуваше саундчекът на няколко групи.

Началото на първия ден от фестивала бе дадено първо на главната сцена, където Smallman представиха стегнат сет, доста напомнящ проектите на Мейнърд Джеймс Кийнън, благодарение на което събра редица почитатели на Tool и A Perfect Circle пред сцената.

Изпълненията на гайда значително разнообразиха представянето на групата, но у публиката остана чувството, че всеки момент ще чуе някое парче на Tool. След като голяма част от феновете вече бяха готови да пуснат духа от бутилката и да се потопят в атмосферата на Spirit of Burgas, хип-хоп групата Onyx нажежи обстановката с тежки рими от 90-те, както и с няколко парчета от последния си албум. Все още събиращата се тълпа подскача в ритъма на "Slam” и "Shut ‘Em Down”, докато в един момент самият Sticky Fingaz не се озова върху колоните, готов да зарази всички с енергията си.

Феновете на Suicidal Tendencies не останаха разочаровани, тъй като бандата направи силно представяне. В рамките на час и половина калифорнийците показаха, че 30 години на сцената не са им достатъчни, за да разкрият всичко, което могат.

Междувременно на сцената на "На тъмно” МЛЪК! припяваха "Мързи ме” и караха публиката да се усмихва широко със своята "Усмивка”. След малко по-дълга почивка, на главната сцена се качиха Gotan Project, но музиката им някак не се вписа в настроението на повечето подскачащи преди това на Suicidal Tendencies. Групата започна силно, с добре познатото "La Revancha del Tango”, но истинският купон се случи не пред главната сцена, а на Jack Daniel’s Rock Arena, където бяха Mark Foggo’s Skaters. Ска ритмите и веселите текстове заразиха с добро настроение събралите се, като всичко прерасна във весели танци и пого.

Като цяло първият ден на фестивала протече добре и по план, въпреки че на главната сцена бяха подбрани банди с твърде различни стилове. Единственият по-сериозен проблем бе, че често музиката от различните сцени се сливаше и феновете не можеха да чуят добре любимите си групи. От гледна точка на организацията всичко премина нормално, като изключим малка саморазправа по време на сета на Suicidal Tendencies, но бързата реакция на охраната предотврати евентуални наранявания.

Постоянен патрул следеше дали няма влизащи във водата, а опашките по баровете не бяха никак страшни в сравнение с миналата година. Силното присъствие на деца разнообрази обстановката. Танцуващи бащи с малките си синове бяха честа гледка, докато малчуганите искрено се забавляваха заедно с родителите си.

Водещи

Най-четени