Арабският свят: Турските сериали са неморални, но всички ги гледат 07.12 | 07:34

За скандализиращи се приемат разголените красавици и свободната любов

От Олга Андреева

Турските телевизионни сериали, в които се показват разголени красавици в непозволени сцени, са неморални, но въпреки това всички ги гледат с удоволоствие.

До това заключение стигнаха участниците в турско-арабски форум в Истанбул, сред които 200 журналисти, режисьори и медийни работници от около 20 страни от арабския свят.

"Турските сериали са дявол, но е невъзможно да се игнорират. Ние ги критикуваме, но ги гледаме с голям интерес", призна туниският професор Монсеф Аяри.

В известния сериал "Перла" могат да се видят провокиращи сцени и извънбрачни отношения, каквито съществуват в арабския свят, но за тях не се говори публично, бе изтъкнато на форума, посочва БТА. "При нас това винаги е тема табу", обясни Даниел Абдулфетах от Обединените арабски емирства.

"Турските сериали влязоха без разрешение в домовете на много араби и станаха наш постоянен гост", каза Хамид ал Туки, медиен служител от Оман. "Не можете да видите никого на улицата, когато се излъчва турският сериал "Перла", добави той.

Турските сериали първоначално бяха остро критикувани от консервативните ислямисти и в самата Турция заради разголените красавици и свободната любов извън брака, което, както се твърди, застрашава семейните ценности.

С времето те се превърнаха в доходоносен бизнес, в който се въртят милиони долари, след като през последните пет години телевизионните "сапунки" завладяха публиката в арабския свят и на Балканите.

У нас с успех се излъчиха сериалите "Перла", "Листопад", "Забраненият плод", "Златната клетка" и др.

Водещи

Най-четени