Великобритания се готви за кралската сватба 27.04 | 17:34

Стотици хиляди хора от цял свят се стичат в Лондон, за да присъстват на дългоочакваното събитие

От Елена Кирилова

Стотици членове на британската армия днес участваха в предварителната репетиция за сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън, предава АФП.

В момента цяла Великобритания се готви за най-голямото кралско събитие за последните 30 години, което ще се състои на 29 април,

Очаква се два милиарда души да гледат церемонията на живо, по телевизията или в интернет, за да видят как големият син на принцеса Даяна и неговата годеница ще сключат брак след осемгодишна връзка, започнала преди в Университета в Шотландия.

1000 войници, моряци и служители на военновъздушните сили, облечени в церемониални униформи, взеха участие в репетицията, която бе направена днес рано преди изгрев.

Тя беше последвана от музикална репетиция, включваща военни групи, оркестри и два хора, които пяха в Уестминстърското абатство по време на церемонията. Освен това беше прегледана и цялата техника, която ще предава събитието в цял свят.

Очакваният дъжд в големия ден в никакъв случай няма да възпре стотиците хиляди празнуващи, които вече започнаха да се стичат в Лондон. Първият фен нощува пред абатството още от понеделник, 25 април.

Около 1900 гости, включително кралски особи и знаменитости като Елтън Джон, Дейвид и Виктория Бекъм и Роуън Аткинсън, са приели поканата да присъстват на изключителната церемония.

Британската полиция ще се грижи за сигурността на всички присъстващи. Около 5000 служители на реда ще следят за размирици по време на сватбата.

Вълнението около церемонията отчасти е свързано и с любовта на хората към принцеса Даяна, която загина в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г. , а погребението й също бе в Уестминстърското абатство.

28-годишният Уилям предложи миналата година на 29-годишната Кейт, като за целта принцът използва годежния пръстен на майка си.

Планирани са хиляди улични празненства, включително и в родното градче на Кейт Мидълтън, Бъкълбъри, което се намира в югоизточната част на Англия. Британското правителство е обявило събитието за официален празник.

Водещи

Най-четени