Пишат за Уилям и Кейт на всеки десет секунди в мрежата 22.04 | 15:14

Сватбената церемония ще се наблюдава от близо 2 милиарда души по света

От Георги Георгиев

Сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън се споменава средно по около 9000 пъти на ден в интернет или веднъж на всеки  десет секунди, показва технологично проучване на компанията Greenlight, цитирано от БТА.

В международен план броят на интернет потребителите, които се вълнуват от кралската сватба надвишава шест пъти този на онези, които заявяват, че не се  нтересуват.

През март и април в онлайн медиите е имало над 158 000 публикации, свързани със сватбата, като около 61 000 или 38 процента от тях са се появили през последната седмица.

Най-малък дял от тези публикации са в YouTube и Facebook - съответно един и осем процента. Най-голям е делът на публикациите в новинарски сайтове (30 %), следвани от блоговете (29%), Twitter (17%) и форумите (16%). Това съотношение обаче е на път да се промени, тъй като сватбената церемония ще бъде излъчвана на живо по официален  канал на кралското семейство в YouTube.

Най-многобройни са публикациите, свързани с роклята на булката (23 процента), списъка на гостите (20 процента) и подаръците (18 процента).

Освен във видеопредаване сватбата ще бъде отразена на живо във видеоблог и емисия в "Туитър".

Очаква се кралската сватба да бъде едно от най-гледаните  събития по света през тази година. Според някои оценки церемонията може би ще се наблюдава от близо два милиарда души.

Най-четени