Дженифър Лорънс е на път да грабне първия си "Оскар" 14.02 | 07:00

Америка се влюби в младата актриса след "Игрите на глада"

От Александър Бакалов

Две изгряващи звезди на Холивуд са сочени за основни претендентки за "Оскар" за най-добра актриса, но американците смятат, че Дженифър Лорънс ще открадне шоуто от Джесика Частейн, предаде Reuters.

В типичен холивудски стил съперничеството между двете е пренесено и извън екрана и се наложи Частейн да сподели във Facebook че е "тъжно медиите да съчиняват измислени истории за женски битки в индустрията", информира ни БТА.

Дженифър Лорънс е номинирана за ролята си в "Наръчник на оптимиста", а Джесика Частейн - за изпълнението си във "Враг номер едно". Компания в надпреварата им правят най-младата и най-възрастната актриси, номинирани за "Оскар" в 85-годишната история на наградите - 9-годишната Кувензане Уолис за "Зверовете от дивия Юг" и 85-годишната Еманюел Рива за "Любов".  

Петата претендентка е Наоми Уотс с ролята й в "Невъзможното".

Рива спечели две награди за най-добра актриса - БАФТА и приза на Националното дружество на филмовите критици. Данните от анкета, направена сред 1586 американци от "Ipsos" за Reuters обаче показват, че според 15% от тях Дженифър Лорънс трябва да спечели "Оскар" за най-добра актриса. Същият процента анкетирани смятат, че именно тя е най-вероятният носител на отличието.

Само 11 процента от участниците в допитването са на мнение, че Джесика Частейн трябва да спечели. Като вероятен носител на "Оскар" за главна женска роля тя е посочена от 10% от сънародниците си.

Вероятна победа на Еманюел Рива прогнозират едва 4% от анкетираните.

В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля като най-вероятен носител на "Оскар" е посочена Ан Хатауей за изпълнението й в "Клетниците". За нея са гласували 26% от участниците в допитването, докато 18% очакват Сали Фийлд да грабне приза в тази категория за превъплъщението си в "Линкълн".

Останалите претендентки за "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля са Ейми Адамс за "Учителят", Хелън Хънт за "Сеанси" и Джаки Уивър за "Наръчник на оптимиста". 

Водещи

Най-четени