И "Оскарите" отиват при... 25.02 | 07:34

Академията ни зарадва с прилично шоу и изненадващо балансиран избор

От Александър Бакалов

Ако сте следили оскаровите церемонии в последните години, може би сте обърнали внимание на факта, че най-голямото шоу в рамките на седмото изкуство ставаше все по-сухарско, отдалечено от масовия вкус и в крайна сметка – скучно.

Всички помним как изненадващо изисканата комиксова драма "Черният рицар" беше пренебрегната, извън задължителния Оскар за покойния Хийт Леджър, а Джеймс Камерън и неговият революционен "Аватар" загубиха на всички фронтове от "Войната е опиат". Последният, сякаш напук беше сътворен от бившата му съпруга Кетрин Бигълоу.

С осемдесет и петата оскарова церемония Академията видимо се опитва да върне масовата аудитория пред екраните, като номинира комерсиално успешни филми и връща тръпката в шоуто с крайно свежия избор на водещ в лицето на Сет Макфарлън.

Създателят на култовия анимационен сериал "The Family Guy" и успешната комедия "Приятелю, Тед" определено не изневерява на очарователно просташкия си имидж, като общо-взето на петата минута от церемонията зашлеви зрителите с песента "Видяхме ти ц*ците" с която отдава почит на актрисите, появили се голи във филмите си.

Всичко това възмущава дори оригиналния капитан Кърк от "Стар Трек", който пристига от бъдещето, за да информира Макфарлън, че е най-лошият оскаров водещ на всички времена. Последният, от своя страна, откровено си признава, че е успял е да се добере до възможността да води, само защото порно легендата Рон Джеръми е отказал предложението на Академията.

Казано с други думи, на осемдесет и петия чичо Оскар определено му беше забавно. На зрителите – най-вероятно също. Е, Макфарлън така и не стигна до крайностите на колегата си Рики Джървейс от церемонията по връчването на Златните глобуси отпреди две години, но май и никой не го е очаквал. Появата на първата дама на САЩ Мишел Обама, която обяви филма на годината, също беше малко нелепa, но поне внесе допълнителна доза разнообразие.

По-важното обаче е, че самите отличия също успяха да ни изненадат. Непоклатимата ни теза, че щом Спилбърг е номиниран, още повече за американска патриотична лента, всички "Оскари" по правило са предназначени за него, отидоха по дяволите. В удивително балансиран и справедлив избор, всеки един от големите филми получи това, което заслужаваше: Главната мъжка отиде при Даниел Дей Луис, главната женска при Дженифър Лорънс, режисурата при Анг Лий и "Животът на Пи", оригиналният сценарий при Тарантино и "Джанго без окови", а филмът на годината - при Афлек с неговата сатирична драма с елементи на трилър "Арго". Смеем да твърдим, че сме доволни.

Тази година "Оскарите" направиха сравнително плаха, но заслужаваща адмирации крачка в правилната посока, така че вдигаме одобрително палци.

Ето го и пълният списък с победителите:

Филм на годината: "Арго

Режисура: Анг Лий, "Животът на Пи”

Главна мъжка роля: Даниел Дей Луис, "Линкълн

Главна женска роля: Дженифър Лорънс, "Наръчник на оптимиста”

Поддържаща мъжка роля: Кристоф Валц, "Джанго без окови

Поддържаща женска роля: Ан Хатауей, "Клетниците

Оригинален сценарий: Куентин Тарантино, "Джанго без окови”

Адаптиран сценарий: Крис Терио, "Арго”

Анимационен филм: "Храбро сърце”

Чуждоезичен филм: "Любов”

Документален филм: "Searching for Sugar Man"

Късометражен документален филм: "Inocente"

Късометражен анимационен филм: "Paperman"

Късометражен игрален филм: "Curfew"

Оригинална песен: Адел, "Skyfall"

Оригинален саундтрак: "Животът на Пи”

Звукови ефекти: "007 координати: Скайфол”

Звуков монтаж: "Клетниците”

Сценография: "Животът на Пи”

Операторско майсторство: "Линкълн”

Грим: "Клетниците”

Костюми: "Анна Каренина”

Монтаж: "Арго”

Визуални ефекти: "Животът на Пи”

Водещи

Най-четени