Иран цензурира появата на Мишел Обама на "Оскар"-ите 26.02 | 17:02

Направиха роклята на първата дама "по-благоприлична" с помощта на Photoshop

От Александър Бакалов

Кратката видео поява на първата дама на САЩ Мишел Обама на церемонията по връчване на "Оскар"-ите се стори твърде "неприлична" на държавната информационна агенция на Иран и чрез Photoshop ѝ бяха добавени ръкави, за да скрият голите ѝ рамене, пише Washington Post, цитиран от БТА.

При дигиталната намеса е било прикрито и деколтето на съпругата на американския президент, чиято преправена снимка се появи в сайта на иранската медия.

Подобна цензура е често срещано явление в Иран. Местните жени могат да бъдат показвани по телевизията, само ако са с хиджаб, а чужденките са толерирани и без него, но само ако "не  са разголени", според местните критерии за благоприличие. 

Роклята на Мишел Обама не беше единственото нещо, което разгневи Техеран по време на церемонията на "Оскар"-ите.

Официалните власти силно разкритикуваха и наградата, която тя обяви за лентата "Арго" като най-добър филм за 2012 според американската киноакадемия.

Кинотворбата бе определена от  информационната агенция като "реклама на ЦРУ" и като "анти-иранска", а филмовата къща Warber Bros. бе заклеймена  като "ционистка".

Награденият филм на Бен Афлек разказва историята за освобождаването на американските дипломати, взети за заложници в Техеран през 1979 година, припомня вестникът. 

Водещи

Най-четени