Рут Колева: Започнахме да си връщаме сцената! 07.02 | 15:28

Младата изпълнителка за предстоящите си проекти, бъдещите си планове и положението на родната музикална сцена

От Мартина Панайотова

Едва ли са нужни много разяснения, за това коя е Рут Колева. Една от най-младите, и в същото време най-талантливи поп-соул певици у нас, не само направи така, че всички да научат името й, но то се превърна в едно от онези, които хората споменават с много любов.

На 14 февруари младото очарование ще изнесе поредния си концерт, който, сигурна съм, ще бъде точно толкова претъпкан, колкото и всички, които прави. Тематиката му ще бъде в резонанс с празника, а мястото – столичният клуб Sofia Live.

Хванах Рут малко преди събитието, което си беше чист късмет, защото напоследък талантливата фурия не се спира. С нея си поговорихме за предстоящия й втори самостоятелен албум, за бъдещите й амбиции и за положението с музикалната сцена в момента.

Вижте какво Разказа Рут...

Напоследък си доста ангажирана – с какви точно проекти се занимаваш в момента?

Подготвям втория си албум, EP по-точно (компилация от 6-7 песни – б.ред.). Също така работим над парчетата с Фичо от "Фючър Шок". Работя по парчета и с още няколко души - Skiller, Auditory Ossicles, Rory Ronde от Холандия и с Рейчъл Роу, с която направихме 4 от песните за първия ми албум.

През март заминавам на турне в 9 града, ще изнесем и концерт по случай 8-ми март в ‘Студио 5” в София. Ще откривам една изложба, посветена на афро-американската история, ще пуснем съвместен сингъл със Southwick. Парчето се казва "Нищо Друго”. През април заминаваме на турне в Румъния и ще правим един голям концерт посветен на фондация "I Can Too”. Смятам да организирам и уъркшоп за млади певци и изпълнители. Затова се сещам първосигнално, хаха.

Напоследък, като че ли правиш лек завой към електронната музика. Това ли ще е преобладаващият стил във втория проект?

В момента работя по проект със High Roll (Mocks&Konspirator H.M.S.U.). Аз съм фен на дръм-ен-бейса от години, като визирам по-лекия стил - liquid. С тях подгрявахме London Elektricity преди няколко седмици, и работим по една обща песен. EP-то няма да е стилово дръм-ен-бейс, но със сигурност ще има малко по-експериментални мотиви . Иначе записвам и с DJ Cooh регулярно.

А как вървят нещата с първия ти албум "Within Whispers”? Смело мога да твърдя, че в музикално отношение, той е едно от най-добрите неща, които се случиха на родния пазар... Само у нас ли се разпространява?

Разпространява се дигитално по целия свят. Има го в Amazon, в I Tunes и т.н.. Върви добре - доста копия се продадоха на турнетата и на мои концерти. Имам останал само един брой вкъщи.

Може ли да се каже, че си на печалба?

Не смятам.

А може ли изобщо един български музикант да е на печалба от продажби?

Мисля че може. Хората са  жадни за музика, а самата дистрибуцията, печат и всички останали елементи от производството не са кой знае колко скъпи неща.

Ти, като един артист, имаш ли мнение по нашумелия казус "АСТА"? Смяташ ли че той ще помогне на изпълнителите или не?

Не смятам, че ще помогне на когото и да било.

Преди две години ти замина Амстердам, за да учиш. Какво точно се случва в момента? Мислиш ли да се връщаш като цяло или си решила да се развиваш там?

Смятам да пътувам често. Заминах, за да уча Медии, като в последствие смених на Еntertainment Мanagement. Обичам да пътувам и смятам че един артист много се обогатява, когато е в различни среди.

Значи плановете ти са да работиш едновременно и на двете места?

Ако имам възможност, бих заминала за Ню Йорк за по-дълго, това ми е любимият град.

Преди време беше споменала, че искаш да се ориентираш към актьорството и даже си започнала да се снимаш в един сериал. Разкажи нещо повече?

Снимахме пилотен епизод на един сериал, който все още не се знае дали ще излезе. Аз съм голям киноман, и много искам да опозная това изкуство.

Спомена, че би искала да заминеш за Ню Йорк - свързано ли е с кино?

До някъде да, но искам да се занимавам предимно с музика. Ню Йорк е световен център на всички видове шоубизнес, добро място е да твориш.

Направило ми е впечатление, че в голяма част от медийните ти изяви, въпросът с чалгаризацията на България постоянно бива засяган. Изглежда много те дразни...

Не е така. Всеки има право на избор и аз нямам право да съдя когото и да било. Лично за себе си знам, че не харесвам тази музика, начин на живот и посланията, които носи. Проблемът на чалгата е, че се позиционира много дълбоко в културния живот.

Получава се така, че нещо, в което няма грам култура, започна да се проповядва на младо и старо и се превърна в индустрия. То разби морала у хората. Чалгата е един от многото фактори, който деградивно превърнаха свободата в свободия в милата ни родина. Не ми се обяснява какво причини чалгата на музикалната сцена, но и ние сме виновни, че го позволихме.

Смяташ ли, че този процес е обратим?

"Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие" - Трети закон на Нютон.

Проблемът на българската поп музика срещу чалгата е, че при втората има цялост, а при нас няма - няма музикални компании, няма мениджъри, артистите не се подкрепят. Обаче, алтернативната сцена се развива страшно динамично, както и клубната.Според мен, в тях мен е силата.

Поп-фолк заведенията изчезват, на тяхно място се появяват нови - като Mixtape 5, например. Не е нужно да обяснявам колко яки неща се случват - градски, европейски, с вкус! Вижте целия район около НДК – върнахме си го!

Какво сподели чаровната изпълнителка за предстоящия си концерт и за любовните си трепети, може да научите от интервюто, което даде за Jenite.bg. 

Водещи

Най-четени