Ще се промени ли Холивуд след трагедията в Кънектикът? 18.12 | 08:38

Индустрията е под натиск да излъчва предупреждения преди филми с насилие, отмениха премиери

От Диана Цветкова

Жестокото масово убийство в американския щат Кънектикът принуди Холивуд да промени правилата на телевизионната и филмова индустрия.

Редица премиери на нови филми бяха отменени, телевизиии промениха програмите си и започнаха да показват предупредителни съобщения преди излъчването на продукции с насилие.

Кабелният телевизионен канал Showtime вече излъчи специално предупреждение, преди трилър сериала "Родина" и филмовата поредица за масов убиец "Декстър", съобщава БТА. 

Предупреждението бе със следния текст: "В светлината на трагедията, която стана в Кънектикът,  предстоящата програма съдържа кадри, които може да бъдат смущаващи".

HBO пък отложи излъчването на криминалния трилър "Контрабанда", който беше заменен с романтичната комедия "Оглупели от любов". Филмовото общество на центъра Линкълн в Ню Йорк отмени прожекцията на новия филм на Том Круз "Джак Ричър", която щеше да включва разговор с актьора. В Питсбърг също беше отменена планирана премиера на продукцията, в която Круз играе хладнокръвен снайперист.

Премиерата на друг филм с насилие – "Джанго без окови" на Тарантино, също бе отменена в Лос Анджелис.

Подобни действия са ритуал за компаниите от развлекателната индустрия след трагедии от такъв мащаб в САЩ, заяви Крис Ендър от телевизия CBS.

Агенция Reuters отбелязва, че повечето известни екшън актьори засега запазват мълчание по спорния въпрос за контрола върху оръжията, независимо че когато се появи някоя обществена кауза, почти винаги се намира холивудска звезда, която да се застъпи за нея. Все пак това има и логично обяснение. "Ако си се прочул като звезда, която носи оръжия и стреля с  тях, когато се случи нещо подобно, последното нещо на света, което искаш да направиш, е да се набуташ... освен ако не кажеш, че никога няма да участваш в друг приключенски екшън филм", коментира експертът по популярна култура Робърт Томсън.

Дългогодишни защитници на контрола върху оръжията като актрисата Сюзан Сарандън и режисьора Майкъл Мур веднага се застъпиха за каузата в коментари в Twitter след трагедията, разиграла се миналата седмица. Водещи екшън герои като Арнолд Шварценегер, Брус Уилис,  Дензъл Уошингтън, както и Брад Пит и Джордж Клуни обаче не са казали нищо или почти нищо по въпроса.

Водещи

Най-четени