Ливърпул иска промяна в закона за телевизионните права 12.10 | 13:06

Изпълнителният директор на мърсисайдци Йън Айре смята, че отборите от Премиършип трябва да имат възможността сами да правят сделките си за излъчването на двубои от първенството в чужбина

От Мариян Найденов

Отборите от Премиършип трябва да имат възможността сами да правят сделките си за излъчването на двубои от първенството в чужбина. Популярността на Премиършип извън Острова е мит - това са желанието и мнението на изпълнителния директор на Ливърпул Йън Айре.

Според него, а и според всички директори на грандовете в Англия, големите отбори от Премиършип ще изостанат от европейските си съперници по отношение на финансите, ако парите от тв правата продължават да се разпределят по равно между 20-те тима във Висшата лига.

"Другите европейски отбори просто не следват такъв модел. Те правят далеч по-изгодни сделки и затова купуват най-добрите играчи", заяви Айре.

Сделката за чуждестранните телевизионни права на Премиършип струва 1.4 милиарда паунда, но изтича през 2013-та година. Според сегашните правила трябва поне 14 отбора да гласуват "за", за да бъде прието ново споразумение.

Айре е убеден, че Ливърпул, Челси, Арсенал и Манчестър Юнайтед заслужават по-сериозен дял от финансовите постъпления.

В Испания Барселона и Реал Мадрид имат възможността да правят собствени преговори с телевизиите, поради което генерират далеч повече доходи от останалите клубове.

"Ако живеете в Ливърпул и сте фен на отбора, ще се абонирате за Sky, за да гледате Ливърпул. Същото е и ако сте фен на Блекбърн, така че в Англия е справедливо да се разпределят парите по равно", коментира Айре. "Но ако погледнем в чужбина, популярността на Премиършип е мит - единствено Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Челси и Арсенал имат много фенове."

"Това се видя по време на турнето ни в Малайзия през лятото. На 8 хиляди километра от вкъщи имахме 80 000 фенове, които ни гледаха как играем, а 40 000 от тях идваха на обикновена тренировка."

"Естествено, че не трябва да нарушаваме интеграцията в Премиършип, но когато стане въпрос за чужбина, грандовете трябва да отстояват позициите си в Европа."

Не съвсем в този смисъл наскоро пред ВВС се изказа и мениджърът на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън, който обаче не желаеше промяна в тази насока.

"Наши мачове се предават в 212 държави, така че колкото и да ни се плаща, не е достатъчно", заяви той. "Индивидуалните права вървят в Испания, но не мисля, че трябва да се процедира по този начин и тук. Според мен е честно всеки да получава равен дял", констатира Сър Алекс.

Водещи

Най-четени