Белезите на една изчезваща култура (СНИМКИ) 23.09 | 19:28

Ритуалът hââbré може и да ви се струва варварски, но тъкмо той е един от последните пристани на все по-забързано изчезващата африканска култура

От iNews.bg

Чували ли сте за Буркина Фасо? Малката западноафриканска държава сигурно не е включена в основния ви пакет от познания по география, но за сметка на това може да се похвали с изключително любопитни културни традиции.

Чрез ритуала hââbré (превежда се едновременно като "писане” и "белязване”) например местните, наричани буркинабе, отбелязват преминаването на индивида от една фаза на живота в друга. Най-общо той се изразява в създаване на белези по лицето. И, както може би се досещате, колкото повече белези има един човек, толкова по-висок е социалният му статус и в толкова по-красив се превръща той за околните.

Макар че този ритуал сигурно ви се струва жесток и дори варварски, за фотографа Джоана Чумали това е един от малкото останали живи символи на все по-забързано изчезващата африканска култура. И именно за да запознае с тази култура по-голям кръг от хора, а и за да покаже как тя си взаимодейства със съвремието, Чумали създава своя проект, кадри от който може да откриете в статията на Jenite.bg.

Водещи

Най-четени