Вампирът от Созопол бил македонец?! 15.06 | 17:00

Има предположения, че византийски лица от Македонската средновековна династия, са живели в Созопол, каза Божидар Димитров

От Филипа Тодева

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров смята, че е възможно вампирът от Созопол да е македонец. "Изведнъж се сетихме за факт, който съобщихме преди 3 - 4 месеца, че при разкопките на този манастир, където е гробът на човека вампир, всички намерени печати, са свързани с Македонската династия във Византия.

Единият печат беше на Василий II Македонец (това е официалното име на Василий II Българоубиец). Вторият беше - на императрица Теодора, която също е от Македонската династия, а третият – на една Ирина, която не е от тази династия, но е "произведение” от брака на последния цар от Самуиловата династия – Пресиан II с една византийска принцеса. И трите печата са свързани, по един или друг начин, с македонските династии от Средновековието", подчерта Димитров, предаде Агенция "Фокус". 

По думите му има предположения, че византийски лица от Македонската средновековна династия, са живели в Созопол, вероятно са имали някакви имоти, това би могло да бъде доказателство, че вероятно някой от тях се е добрал до властта да управлява целия град. "Тогава той очевидно много е държал на своята македонска национална идентичност, заради което е бил мразен от местните българи, и след смъртта му, те са отмъстили по този начин”, каза Божидар Димитров. Вероятно изказването на историка проф. Димитров е по-скоро шеговита лична импровизация на претенциите на Македония към историята и както сами разбират нашите читатели, този материал не претендира за историческа истинност.

Откритият скелет на предполагаем вампир от Созопол беше официално представен пред журналисти вчера (14 юни) в Националния исторически музей (НИМ) в София.

За посетителите на музея вампирът ще е изложен от събота (16 юни). Скелетът е разположен пред зала 3.

Скелетът ще остане за постоянно в НИМ, докато предполагаемата му съпруга (вторият открит скелет, прободен в сърцето) засега остава в Созопол, където обаче няма да бъде представен в музей.

Водещи

Най-четени