Ето как ще ви накараме да не спирате да бъдете щастливи 14.03 | 17:54

А вие знаехте ли, че щастието ви прави по-умни?

От Лазар Тодоров

Всеки един човек е попадал в тежки ситуации, или казано по друг начин - ситуации, които са го правили нещастен. Но замисляли ли сте се, че нашите чувства и емоции зависят от самите нас. Част от несполуките са отражение на действията ни и негативното отношение към околните, а и към светът като цяло.

Чели сме по много места, а и лично сме усещали, че нашето добро ментално състояние съдържа куп предимства, като това, че ни прави по-умни. А вече можем да сме напълно сигурни, бидейки научно доказано.

Щастливите хора показват по-добри умения в решаването на сложни задачи, в сравнение с по-нещастните си колеги, установи италианско проучване, публикувано в научното издание PLOS ONE. Екип от Свободния университет в Болцано констатирал, че изпълнените с радост компютърни специалисти пишат по-добри програми от тези на натъжените им колеги.

Позитивното настроение на духа стимулирало справянето със сложните задачи. Така че работодателите не трябва да преследват служителите си, ако те търсят малко развлечения на работното място.

Учените от Болцано им препоръчват да инсталират в офисите джаги, мини голфове и други игри. Развлеченията няма да са загуба на време за служителите, а ще повишат в крайна сметка тяхната производителност. В експериментите участвали 42 компютърни програмисти.

По време на тестовете било проследено как настроението им се отразява върху програмните им умения. Били засечени и времената, за които те изпълнявали поставените им задачи и степента на аналитичните им способности, съобщава БТА.

Затова съветваме никога да не пропускате възможностите си да бъдете щастливи.

Водещи

Най-четени