Защо в някои рецепти яйцата трябва да са на "стайна температура?" 23.02 | 12:59
За разлика от готвенето на солени ястия, където импровизацията е позволена, то в сладкарството и печивата тя не е препоръчителна. Ето защо понякога дори температурата на продуктите е от изключително значение.
![Защо в някои рецепти яйцата трябва да са на "стайна температура?"](http://inews.bg/pictures/2415625_1004.jpg)
В не малко рецепти се изисква яйцата да са на стайна температура, но това важно уточнение често е пренебрегвано. Има ли наистина то голямо значение и ще промени ли крайния резултат на печивата, ще разберем веднага.
Вероятно сте чували, че сладкарството и изобщо приготвянето на печива е наука, което има своето обяснение. При изпълнението на подобни рецепти всеки детайл е важен, за да получите пухкав хляб, хрупкави бисквити или сочен кекс. Ако пренебрегвате прекалено много от инструкциите и ги променяте според вашия усет, нещата няма да се развият в добра посока.
За разлика от готвенето на солени ястия, където импровизацията е позволена, то в сладкарството и печивата тя не е препоръчителна. Ето защо понякога дори температурата на продуктите е от изключително значение.
Професионалистите в тази област предпочитат яйцата да са на стайна температура и зад него стои добра причина. Благодарение на това тестото ще бъде с гладка текстура, а кремовете и смесите за кексове и сладкиши ще са въздушни. Студените яйца ще доведат до точно обратния ефект. С тях тестото става с по-плътна структура, втасва по-бавно и има голяма вероятност да не успее да се надигне достатъчно.
За да избегнете истински провал в един от най-стриктните раздели на кулинарното изкуство, спазвайте точно указанията в рецептата.
Яйцата достигат стайна температура, когато ги извадите от хладилника поне 30 мин. по-рано преди да ги използвате. Може да ускорите процеса, ако напълните купа с топла чешмяна вода и ги сложите вътре, докато подготвяте останалите продукти.
Водещи
-
Кирил Петков: Ще следим всяка позиция в регулаторите
Лидерът на "Продължаваме промяната" изрази притеснение, че управляващата коалиция вече е...
10.02 | 18:00
-
„Ергенът“ за пореден път доказа, че е истински феномен в родния телевизионен ефир
Стартът на приключението за Виктор Русинов и Мартин Николов, както и техните индивидуални...
10.02 | 17:40
-
Средната пенсия на предсрочно пенсиониралите се ще е по-висока от редовната
Като брой тези хора са 52 342-ма на фона на над 1 214 000, които са излезли в пенсия като са...
10.02 | 17:20
-
"Възраждане": От НСИ не искат да ни предоставят първичните данни
От "Възраждане" обявиха организирането на национален протест срещу присъединяването на...
10.02 | 16:45
Най-четени
-
Хепатолог отсече: Медът е 80% захар - по-вкусен е, отколкото полезен
Също така според Вялов медът съдържа органични киселини, които биха могли да бъдат полезни за...
10.02 | 13:15
-
Софийски квартали остават без парно и топла вода
Едни от най-честите дела, които потребителите в столицата водят, са с "Топлофикация – София“,...
10.02 | 10:46
-
Между 460 и 500 хил. пътници ползват столичното метро на ден
За разширението на третата линия на метрото през столичния кв. "Слатина" той обясни
10.02 | 15:30