Защо пълните хора живеят по-дълго 01.03 | 17:11

Защото мозъкът им се захранва по-добре по време на стрес?

От Ивайло Коралски

Пълните хора живеят по-дълго, защото мозъкът им се захранва по-добре по време на стрес, установи германско проучване, съобщава Daily Mail, цитиран от БТА.

Екипът на Ахим Петерс от университета в Любек изучава връзката между мозъчната дейност и наднорменото тегло в продължение на много години. Ученият твърди, че е мит твърдението, че животът на пълните хора е по-кратък от този на слабите. "Хората реагират на стреса по два различни начина, твърди Петерс. Слабите се разболяват от него, а пълните го преодоляват, защото мозъците им по-добре се захранват в подобни ситуации".

Според германския експерт-диетолог да си слаб не е проблем. Опасно е, когато хората губят тегло под въздействието на стресови ситуации. "Трябва много повече да се тревожим за слабите хора под стрес, отколкото за пълните. За вталените никой не предполага, че имат проблем, именно заради "здравословния" им външен вид. Но на практика те умират по-рано", твърди Петерс.

Екипът изучавал въздействието на тъй-наречения "токсичен стрес", който се поражда от фактори, извън контрола на индивида - бедност, домашно насилие, разводи, проблеми в службата, ниско самочувствие.

Хората, които не се хранят, а слабеят под въздействието на напрежението, са изложени на по-голяма опасност. Техните мозъци черпят енергия от натрупаните запаси в мускулите и органите, а не от храната. А индивидите, които трупат килограми под въздействието на стреса, разполагат с достатъчно хранителни вещества, така че правилно да захранват мозъците си. Според Петерс мършавите стресирани хора са с възможно най-разклатено здраве. И никоя диета не може да бъде успешна, ако не се вземат предвид стресовите натоварвания.

Ученият твърди, че няма и "идеално тегло", което трябва да следваме, защото всеки човешки организъм си има своя стратегия за оцеляване. Но пълните хора са подложени на по-силен социален натиск. Те получават по-ниски заплати, по-често биват уволнявани и са подлагани на унижения на работното място и в семейството.

Закръглените реагират на този натиск, като ядат повече. По този начин те развиват резистентност към стреса, за разлика от слабите.

Водещи

Най-четени