Истината за това, защо бебетата не спират да плачат нощем 11.04 | 07:01

Мъниците не искат конкуренция вкъщи!

От Лазар Тодоров

Учени от Харвардския университет установиха защо бебетата плачат по цяла нощ. Младенците били програмирани по този начин, за да не позволят на родителите си да им направят братче и да монополизират цялото внимание на родилката върху себе си, пише в. "Дейли мейл".

Неспирният нощен плач държи родителите будни и те се чувстват прекалено изморени, за да правят секс и потенциален друг наследник. Освен това нощното кърмене на майката също допринася до снижаването на нейния следродилен фертилитет, явление известно като аменорея.

Според автора на проучването д-р Дейвид Хейг нощните плачове се усилват през второто полугодие от първата годинка на бебето, особено когато то е кърмено от майката. Нощните кърмения удължават аменореята на родилката /липсата на месечен цикъл/.

По този начин младенците увеличават шанса си за оцеляване, като забавят във времето появата на "конкуренция". Според харвардските учени майчината умора е важен фактор за удължаване на интервала между нейни две раждания и представлява еволюционно предимство за новороденото.

Практиката доказва, че малкият интервал между две раждания може да се окаже фатален и за двете рожби, особено в бедните страни с ограничени ресурси и с изобилие на инфекциозни болести.

Естественият подбор е направил така, че плачът и хранителните навици на бебетата да увеличат колкото се може за по-дълго време неспособността за зачатие от страна на родилката, съобщава БТА.

Водещи

Най-четени