Каква е връзката между глобалното затопляне и вкуса на ябълките 15.08 | 21:12

Ще се изумите

От Гергана Златкова

Глобалното затопляне е променило вкуса на ябълките, като ги е направило по-сладки, но по-малко хрупкави, установи японско изследване, цитирано от France Presse.

Ябълките са е един от най-консумираните плодове в света, допълва БТА.

Японските изследователи, водени от Тошихико Сугиура от Националната организация по изследване на храненето и селското стопанство в гр. Цукуба, анализирали характеристиките на два сорта - ябълката фуджи, която е най-разпространена и цугару. Те били подробно проследени от 1970 година насам в две японски префектури - Нагано и Аомори.

С увеличаването на средните температури през указания период от 0,31 до 0,34 градуса по Целзий за всяко едно десетилетие се наблюдавали известни промени. Датите на отварянето на пъпките и на цъфтенето на ябълковите дървета се били изместили по-напред през годината.

За тези два сорта учените констатирали намаляване на киселинността на плода и на неговата твърдост. В замяна на това се наблюдавала по-голяма концентрация на захари.

Вкусовите промени били доста значими според екипа на Тошихико Сугиура. Ако глобалното затопляне продължи, успоредно с това ще се наблюдават и допълнителни промени във вкусовите качества на тези плодове, тъй като цъфтенето ще настъпва в още по-ранен период на годината.

По-високите температури ще засегнат и процеса на узряването на плодовете. Всяка година в световен мащаб се произвеждат около 60 милиона тона ябълки. Те се нареждат на трето място по консумация, след цитрусовите плодове и бананите, припомня агенцията. 

Водещи

Най-четени