Кокали гиганти на 12 хиляди години 08.06 | 12:45

Американско семейство с „мамутско“ открие в задния си двор

От Ивайло Коралски

Когато американско семейство открило странен обект в задния си двор, той приличал на стара топка за боулинг. Голямата изненада за всички членове на семейството обаче настъпила, когато открили, че "топката" всъщност е част от масивен кокал, принадлежащ на мамут.

Кокалът гигант бил открит преди две години, но оттогава семейството населяващо къща в Оскалоса е превърнало двора си в истински археологически разкопки.

Новооткритите части от скелета на мамута семейството поставя на видно място във всекидневната на уютната си обител.

"Размерите на тяхното откритие са изключително впечатляващи. Вълнуващо е, защото мамутът на практика е бил открит точно там, където е умрял. Можем да потвърдим това, защото наред с огромните кокали, откриваме и по-малки съставни части от неговия скелет", разкрива Сара Хоргън от Музея по естествена история на университета в Айова.

ABC съобщава, че скелетът на огромното животно е поне на 12 хиляди години, а части от него са открити на дълбочина от 3 метра.

Според учените, всички открити съставни части на скелета, принадлежащи на прародителя на днешните слонове, са много добре запазени.

Фермерът попаднал ценната находка, познат за момента единствено като Джон, разказва пред ABC, че първият открит кокал през 2010 година е бил с дължина от метър и половина. Въпросният представлявал бедрената кост на огромното животно.

Джон допълва, че в търсенето вече му помагат истински специалисти и че за момента са открити краката на мамута, неговите ходила, както и неговите плаващи и оформящи гръдния му кош ребра.

"Фактът, че откриваме и малки костици ни дава големи надежди, че можем да съберем почти завършен скелет на животното", разказва наскоро присъединил се към разкопките учен.

Водещи

Най-четени