Нова дата за настъпването на Апокалипсиса! 02.07 | 16:01

Последните земляни ще живеят при +115°С

От Антония Михайлова

Последните жители на Земята ще са бактерии екстремофили, приспособени към живот при високи температури и ниско съдържание на кислород.

Но и те ще изчезнат – след 2,6 млрд. години Земята ще се превърне в безжизнена гореща пустиня, сочат резултатите от компютърно моделиране.

Теорията, че Слънцето ще увеличи обема си и ще изпепели Земята, не е нова. Но екип шотландски изследователи от университета в Сейнт Ендрюс е успял да разбере как точно ще стане измирането на видовете на планетата. Според учените преломната точка в историята на Земята ще бъде началото на масовото изпарение на океаните.

"В атмосферата ще се окаже огромно количество вода, която се явява парников газ – казва Джек О'Мали, ръководител на изследователската група, цитиран от ВВС. – Това ще доведе до постепенно увеличаване на температурата, която в края на краищата ще надскочи +100°С."

Ученият добавя, че едновременно с повишението на температурата и атмосферното налягане ще започне да спада нивото на кислород.

Първи ще измрат хората и големите животни, след това ще дойде ред на растенията и дребните животни. Накрая живи ще останат само бактериите екстремофили, способни да понасят температури до +115°С, да издържат на високото налягане и на други екстремни условия.

Ареалът на обитание на тези бактерии ще се свива, колониите им ще останат дълбоко под повърхността на планетата. С други думи, след 2,6 млрд. години планетата ще стане напълно безжизнена.

"Имаме време да открием планета, годна за живот", добавя О'Мали. Ученият смята, че компютърният модел може да хвърли светлина върху процесите на формирането на биосферата и да подскаже на какво трябва да се обърне внимание при търсенето на нов дом за човечеството.

Впрочем има и теория, която твърди, че нашата планета няма да загине окончателно. Радиусът на земната орбита просто ще се увеличи с 60 млн. км и Земята може да не попадне в обсега на Слънцето, превърнало се в червен гигант.

Водещи

Най-четени