Новопредставен древен папирус може да докаже връзката на Иисус с жена 19.09 | 18:32

Предполага се, че предполагаемата жена е Мария Магдалена

От Кремена Бедерева

Малко късче папирус може да хвърли бомба в християнския свят, загатвайки за връзка на Исус с жена, предаде BBC. Това разкри професор Карън Кинг в Рома. Кинг смята, че по папируса може да се разчетат думите: "Исус им каза, това е моята жена”.

Твърденията, че християнският водач е имал спътник в живота, могат да отприщят вълна от дебати, тъй като до сега всички течения в християнството отричат присъствията на жена в живота на Иисус.

Теолозите от своя страна изказаха скептицизма от направените открития.

"Написаното на папируса не доказва нищо”, каза баптисткият пастор Джим Уест. Според професор Кинг обаче това е първото доказателство, че Христос е имал жена, като се предполага, че става въпрос за Мария Магдалена. Тя добави, че автентичността на написаното предстои да премине през допълнителни проучвания и анализи.

Въпреки че текстът не е доказателство, той създава въпроси относно как ранните християни са гледали на брака. "Папирусът дава основание да се смята, че християните са мислили, че Исус е бил женен. Това показва, че християните са смятали, че половият съюз е бил имитация на божественото сътворение”, каза още Кинг.  

Собственикът на папируса остана неназован, тъй като той иска да запази анонимността си, за да се предпази от предложения да го продаде.

Водещи

Най-четени