Отгледаха марсианска салата, която не става за ядене 02.10 | 09:59

Учени получиха реколта домати и краставици върху извънземни почви

От Антония Михайлова

Учени от Холандия успяха да отгледат зеленчуци на извънземни почви. Вярно, че никой не е летял в космическите простори, за да донесе "чернозем", та затова за експеримента били използвани аналози на почва от Марс, Земята и Луната, предварително разработени от НАСА.

След три месеца изследователите получили реколта от домати и краставици. Оказало се дори, че марсианската почва била най-благодатна и плодородна. В лунната "земя" зеленчуците не виреели така добре.

Но учените не могли да си приготвят салата от уникалната градина – зеленчуците се оказали отровени от тежки метали. На пепел станали и надеждите на изследователите да подсигурят с прясна салатка участниците в мисията Mars One, които след десет години ще полетят да покоряват Червената планета.

Mars One е холандски проект и задачата му се състои в осъществяването на пилотирана експедиция към Марс през 2023 г. Четирима доброволци ще станат първите марсиански заселници и ще прекарат остатъка от живота си в марсианска колония, чиито основи ще положат самите те.

Освен че още не са решени големите въпроси с кислорода и водата на бъдещите невъзвръщенци, стои отворен и проблемът с произвеждането на храна на място за осигуряване на нуждите на мисията. Идеята е да се отглеждат хидропонни растения.

Водещи

Най-четени