Откриха пещерни рисунки, правени преди 13 000 години от деца 04.10 | 07:31

Малчуганите са рисували мамути, коне и други животни

От Елена Кирилова

Археолози откриха пещерни рисунки, правени от деца преди 13 хил. години, съобщава Sky News. 

Учени от Университета в Кеймбридж твърдят, че става дума за рисунки на мамути, коне и други животни, които се намират в пещера във Франция.

Някои от картинките са разположени високо по стените и таваните, което предполага, че децата са стояли на раменете на родителите си, докато са рисували.

По думите на археолога Джес Куни рисунки има във всяка една част на пещерата, дори и в тези, които са на 45-минути пеша от входа. Самите рисунки са правени както от деца, така и от техните родители, които са ги учили как да правят различни картинки.

Освен криви линии се виждат и добре оформени рисунки на животни, както и лица.

По-голяма част от произведенията са дело на малчугани на възраст между три и седем години, но повечето рисунки са правени от петгодишно момиченце.

До този извод учените стигнали, като разбрали, че рисунките са правени с пръсти, благодарение на което успели да се изследват, както дължината на пръстите, така и други белези.

Изследователите не могат да кажат защо са направени рисунките, дали са някакъв вид ритуал за обучение или са просто занимание, което е запълнило времето в дъждовен ден.

В пещерата има зала с толкова много рисунки, че се смята, че тя е била пригодена, специално за най-малките обитатели на праисторическия дом.

Водещи

Най-четени