Потъването на Венеция на карта – вече е факт! 29.09 | 18:08

За събирането на данни са използвани спътници

От Цанка Донкова

Учени от Италия и Швейцария са съставили най-подробната към днешна дата карта на Венеция, на която може да се види кои области на града потъват по-силно от другите и доколко в процеса участват естествени и антропогенни фактори, съобщи Live Science.

Картата е направена по спътникови данни в два диапазона на радиовълните, които силно се различават с пространствено разширение и честота на снимките: C-диапазон и X-диапазон. Данните обхващат периодите 1992 - 2010 година и съответно 2008 - 2011 година.

В първия случай измерванията от спътниците отразяват по-бавните постепенни движения, предизвикани от общото потъване на лагуната, а във втория случа - относително бързите промени.

Според авторите на изследването измененията, които се виждат в X-диапазона, са антропогенни, тоест предизвикани са от преустройството, реконструкции и дори от движението на плавателните съдове. Те имат предимно локален характер и не продължават прекалено дълго. Антропогенните въздействия водят до локално изменение на нивото от -10 до +2 милиметра на година.

Според учените средно Венеция потъва с 0,8-1,0 милиметър на година. Към тази "тектонска" тенденция се добавя повишаването на морското ниво в Адриатика. В резултат към 2100 година Венеция ще потъне със 17-54 сантиметра. А това ще доведе до по-чести явления като т.нар. висока вода, допълва БТА.

През последния век Венеция е потънала с 25 сантиметра, припомнят учените. За борба с тази тенденция през 2003 година властите на град започнаха изграждането на подвижни язовирни стени за защита от наводнения.

Водещи

Най-четени