Уикенд идея: Една приказна Коледа във Венеция 16.11 | 10:30

Венеция приканва за приятна разходка из тесните улички

От Елена Кирилова

Коледа наближава, а мнозина планират да отбележат празника по малко по-нетрадиционен начин. Ако и вие сте решили да избягате от семейните традиции и да се насладите на нещо необичайно, значи е време да попътувате по Коледа.

Едно от най-прекрасните местенца, които могат да ви приютят по коледните празници, е приказната Венеция. Между 23 и 27 декември Италия се преобразява, обличайки собствения си празничен костюм.

Над тесните улички на града светят малки коледни лампички, а самата украса на сградите е меко казано неповторима. Въпреки че в Италия трудно можем и да си помислим за сняг, празнично настроение не липсва. От почти от всеки ъгъл се усмихва по някой Дядо Коледа, който с усмивка и перфектен италиански ще ви подаде символичен подарък или просто добро настроение.

Това, което е характерно за цяла Италия по Коледа, е, че между 24 и 26 декември повечето магазини и учреждения затварят врати, затова, когато пристигнете, можете да си набавите най-необходимото за предстоящите приключения.

702098

В никакъв случай не приемайте това като минус, а напротив. В това време на годината Венеция предлага една съвсем различна атмосфера - необичайно спокойствие и празнична топлота.

Използвайте сутрините, защото във Венеция те са страхотни. От малките уютни пекарни се носи аромат на прясно изпечени кифлички и силно кафе, което италианците задължително пият на крак. В ранните часове на деня можете да срещнете местни жители, които весело подсвиркват, носейки в ръка багета или голяма вкусна курабийка.

Преди обяд е най-добрият момент, в който да разгледате спокойно площад "Сан Марко”. Гълъбите естествено са там и ако си падате по подобен род забавления, имате шанса да ви обърнат внимание само на вас. Купете им малко храна и се порадвайте на дебелите пернати, а понякога и доста нахални създания, които се борят и за последната трошичка.

Съвсем логично след площада можете да се отправите към Двореца на Дожите, който се намира наблизо. Сградата ще ви омагьоса не само с невероятната си архитектура, но и с ролята си в историята на Венеция - най-романтичният град на света.

Дворецът се намира на Венецианската лагуна, между нея и базиликата Сан Марко. Някога той е изпълнявал функцията на резиденция на дожите, а днес е превърнат в музей, чието разглеждане ще ви отнеме поне час. Това, което неминуемо ще ви направи впечатление, е, че две от колоните са необичайно червени. Легендите сочат, че в миналото на тях са размазвали кръвта на обесените.

Прочутият Мост на въздишките също ще привлече вниманието ви и ще ви провокира да слезете в подземията на двореца, за да видите къде и как се е писала италианската история.

За финал на разходката ви из безкрайните забележителности на Венеция, можете да вземете гондола и да видите неземната красота на този град от съвсем различен ъгъл. Пътешествието по Канале Гранде ще ви донесе истинско усещане за пълноценна почивка и исторически тур из града.

*Информацията е свързана с партньор на iNews.

4d0f899c-0cea-938c-db2f-e25610472a84


Водещи