Размерът нямал значение? Помислете отново! 13.01 | 11:11

Психологията е категорична, че колкото по-голям сте, толкова по-големи успехи ви очакват в живота

От Кирил Русев

Всеки път, когато ви идва да изтъкнете, че размерът няма значение, замислете се за следното.

Според изследване, публикувано през 2004 година в Journal of Applied Psychology, живеещите в САЩ и Англия печелят по 444 лева* допълнително на година за всеки сантиметър ръст над 1,82 метра.

В 80% от случаите президентските избори в САЩ се печелят от по-високия кандидат.

През 2009 година в Evolutionary Psychology излиза изследване на психоложката Гайл Брюър, което демонстрира, че колкото по-висок е един мъж, толкова по-малко ревност проявява той във връзките си. По същия начин за високия мъж е по-малко вероятно да изпада в крайности в "опазването" на интимния си партньор, в това число да настоява да знае точното ѝ местонахождение по всяко време и да вдига скандали при най-малкото съмнение за флирт с чужд мъж.

Извисените господа от изследването на Брюър също така в много по-малка степен се притесняват за външния си вид и предприемат значително по-малко романтични жестове с цел задържане интереса на половинката.

Холивуд е пределно наясно с влиянието на ръста на актьора върху цялостното впечатление, което прави неговият герой, и затова още от зората на киното използва различни похвати за извисяване. Първоначално това са най-обикновени дървени кутии, които служат като своеобразни пиедестали, сега към този инструмент са добавени ъгъл на заснемане, специални ефекти, светлина и много други.

Еволюционната причина, поради която "по-висок" се асоциира с "по-добър", все още не е изяснена напълно. Може би е заради пропорционално по-голямата физическа сила, с която по-големите хора са разполагали и която е правела тяхното оцеляване значително по-лесно милиони години назад във времето. Може би височината се е свързвала с по-добра диета и по-крепко здраве.

Каквато и да е истината, факт е, че днес науката показва, че колкото по-висок е човек, толкова по-властен и тоталитарен е неговият характер, а страничният наблюдател в повечето случаи го възприема като по-подходящ за задачи, чието добро изпълнение на практика няма каквато и да било връзка с ръста.

*Усреднена сума, която за САЩ е в щатски долари, а за Англия е в лири.  

Водещи

Най-четени