Ратко Младич ще си иска генералската пенсия от държавата 29.05 | 14:57

Задържаният за военни престъпления Младич има да получава 47 хил. евро от невзети пенсии

От Деляна Петкова

Семейството на Ратко Младич идната седмица може да започне да получава генералската му пенсия, която не е вземана от 2005 г., пише белградският в. "Блиц", цитиран от БТА.

Адвокатът на Младич Милош Шалич заяви, че няма законови пречки това да се случи. Той изтъкна, че съпругата на Младич - Босилка и синът им Дарко, имат право на генералската пенсия.

Това означава, че на семейството ще бъдат изплатени невзетите пенсии в размер на 4,7 млн. динара (около 47 хил. евро), а след това всеки месец ще получават около 90 000 динара или към 900 евро.

Ратко Младич е поискал от своя адвокат да подготви документите за пълномощно, с което неговото семейство би могло да изтегли пенсиите и да продължи да ги получава.

Президентът на Сърбия Борис Тадич през 2004 г. заяви, че пенсията е придобито право на Младич, което не отмира по законите на всички страни. Става дума за придобито право, което не отмира от това, че някой е преследван за военни престъпления или дори с присъда за военни престъпления.

Дори Младич да бъде осъден за военни престъпления, членовете на неговото семейство биха имали право да получават пенсията, бе заявил Тадич, цитиран от "Блиц".

Водещи

Най-четени