Сърбия даде Ратко Младич на Хага 31.05 | 20:45

Арестът на Младич бе една от основните пречки за влизане на Сърбия в ЕС

От Елена Коцева

Бившият босненски сръбски генерал Ратко Младич е екстрадиран към Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.
Това съобщи сръбският министър на правосъдието Снежана Малович, съобщава БиБиСи.

Самолетът с Младич вече е отпътувал от летището в Белград, съобщи Малович на пресконференция.

Очаква се Младич да бъде обвинен във военни престъпления, престъпления против човечеството и геноцид по време на конфликта в Босна в началото на 90-те години.

На Младич се преписва отговорността за клането в Сребреница през 1995 година, когато са били убити повече от 7500 мъже и младежи.

Въпросът с екстрадицията на Младич фактически бе предрешен още от момента на неговия арест в четвъртък сутринта, като днес съдът отхвърли исканията на адвокатите, които оспорваха процедурата.

Ареста и изправянето пред съда в Хада на Ратко Младич бе едно от основните условия на ЕС за приемането на Сърбия с общността. Днес сръбският президент каза ясно, че страната му е изпълнила всичко поискано от нея и пред Сърбия не трябва да има повече пречки, като равноправен член на Европейския съюз. 

Сръбският генерал се укриваше от международното правосъдие почти 16 години и до момента на ареста си се намираше начело на списъка с издирвани лица от Международния трибунал.  

Водещи

Най-четени