Столичният зоопарк чака египетски лешояди и скални орли 24.05 | 12:01

Новите обитатели на зоологическата градина идват от Азербайджан

От Нели Минчева

Египетски лешояди и скални орли ще са най-новите обитатели на Столичния зоопарк, съобщи директорът му д-р Иван Иванов, цитиран от БТА.

Птиците ще пристигнат през тази седмица от зоопарка в азербайджанската столица Баку.

В началото на юни се чакат и новите жакет пингвини, които ще "заместят" напусналите Зоологическата градина в средата на май перуански пингвини.

В зоопарка се чакат три нови двойки египетски лешояди. В момента в софийската градина има една двойка лешояди. 

Египетският лешояд е дневна граблива птица, която се среща и в България. Птиците са включени в списъка на застрашените видове, както и в Червената книга на България. 

Египетският лешояд е сред животните с признак за висока интелигентност. Например, когато египетският лешояд открие яйце от щраус, той хваща с човката си камък и го засилва рязко, пускайки го върху черупката на яйцето. Това е възможно физически, защото за разлика от повечето видове лешояди има къс и здрав врат. 

Още една двойка скални орли ще се приобщи към трите двойки в зоопарка. Целта ни е да имаме три родствени линии, обясни Иванов. Новите скални орли ще бъдат сложени в самостоятелна клетка и от тях също ще се чака потомство. 

Сред досегашните скалните орли е и орелът Калин, чийто осиновител е премиерът Бойко Борисов. 

Скалният орел не е непозната птица в България, среща се по нашите земи и е една от най-едрите грабливи птици у нас. Обитава гористи и планински местности. Скалният орел води усамотен начин на живот. Той е хищна птица, ловува, преследвайки с летене плячката си, ако не успее да я залови до няколкостотин метра я изоставя. Предпочита средни и сравнително едри по размер бозайници, като сърни, диви кози. 

Най-възрастният известен индивид е живял 32 години в диво състояние, а в плен достига и 46-годишна възраст. 

Орелът е символ на сила, могъщество и благородство. Той олицетворява древногръцкия бог Зевс. 

В България на свобода има около 150 двойки.

Водещи

Най-четени