Умна маратонка с GPS показва посоката 22.03 | 13:17

Маратонката вибрира, когато трябва да завиете на ляво или на дясно

От Пламена Вълчева

Двама индийски рационализатори разработиха маратонки с вграден GPS, които вибрират в правилната посока, пише в. "Daily Mail”.

В бранда се използва термин от индуисткия език, който означава "заведи ме там". Умните маратонки ще се продават за 100 долара. Те се свързват със смартфона на потребителя и вибрират в зависимост от това дали той трябва да завие на дясно, или на ляво.

Идеята за разработката на този продукт е първоначално за незрящи, но тя може да се използва и от зрящи спортуващи потребители в нова за тях обстановка, допълва БТА.

Новите маратонки са дело на Анридух Шарма и Криспиан Лорънс, които живеят в индийския град Бангалор. Първоначално те искали да помогнат на 285-те милиона незрящи хора по света.

Връзката между маратонките и смартфона се осъществява чрез Blutooth, като приложението може да работи със смартфони, ползващи всички големи операционни системи - Android, Windows, и iOS.

Вибриращите устройства се зареждат чрез USB и могат да се включват с гласови команди. Умните маратонки ще отчитат и броя на крачките и изгорените калории, благодарение на придружаващата ги апликация.

Водещи