НЗОК ще може да плаща за новите си дейности 20.12 | 11:39

Приеха на първо четене промените в Закона за здравното осигуряване

От Елена Кирилова

Новите дейности, които не са договорени в Националния рамков договор, тъй като той не беше подписан, ще могат да бъдат заплащани от Националната здравноосигурителна каса, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от агенция "Фокус”.

До това решение беше стигнато по време на първото гласуване на промените в Закона за здравното осигуряване, обясни здравният министър.

По думите на Атанасова вече са осигурени средствата за допълнителните дейности - асистирана репродукция, за интензивни грижи, за изследванията на пациенти с онкологични заболявания, изследвания и амбулаторни прегледи на хората с кожни заболявания и с психични заболявания.

Министърът поздрави парламента за взетото решение, защото то гарантира дейностите за всички нуждаещи се българи. Преди Нова година обаче промените няма да бъдат приети на второ четене според Десислава Атанасова.

"Това няма да е драма, тъй като Националният рамков договор в случаите даже, когато има такъв и се сключи навреме, впоследствие през февруари се сключват договорите с изпълнителите на медицинска помощ и районните здравно осигурителни каси. В този случай няма да има НРД, остава в сила този за 2012 г. и през февруари месец традиционно започва сключването на договорите”, обясни тя.

По думите на здравния министър след празниците също няма да е късно законопроектът да бъде приет на второ четене, стига това да се случи в първите заседания на Народното събрание.

Водещи

Най-четени