Ето как да познаем доброто шампанско за Нова година 26.12 | 16:36
Какво съветват учените от университета в Реймс
![Ето как да познаем доброто шампанско за Нова година](http://inews.bg/pictures/1828416_1004.jpg)
Покрай празниците в края на годината у нас се изпиват огромни количества алкохол – на всеки според вкуса. И все пак посрещането на новата година няма как да мине без традиционната наздравица с шампанско. Но ако не сте сред големите експерти на тема високоградусови напитки, ето как да разпознаете доброто шампанско – то трябва да образува големи балончета.
Разпространената досега теза беше, че пенливата течност трябва да образува малки мехурчета. Учени от университета в Реймс обаче са на коренно противоположното мнение, пише британското издание Daily Mail. Според тях големият размер на мехурчетата подобрява вкусовите качества на напитката.
При размер от 3.4 милиметра се образува аерозол над повърхността на течността, който силно стимулира обонянието и вкуса. Той рязко изостря всички скрити компоненти на шампанското, обясняват експертите. Затова малките мехурчета носят много по-малко информация за човешките рецептори.
Водещи
-
Кирил Петков: Ще следим всяка позиция в регулаторите
Лидерът на "Продължаваме промяната" изрази притеснение, че управляващата коалиция вече е...
10.02 | 18:00
-
„Ергенът“ за пореден път доказа, че е истински феномен в родния телевизионен ефир
Стартът на приключението за Виктор Русинов и Мартин Николов, както и техните индивидуални...
10.02 | 17:40
-
Средната пенсия на предсрочно пенсиониралите се ще е по-висока от редовната
Като брой тези хора са 52 342-ма на фона на над 1 214 000, които са излезли в пенсия като са...
10.02 | 17:20
-
"Възраждане": От НСИ не искат да ни предоставят първичните данни
От "Възраждане" обявиха организирането на национален протест срещу присъединяването на...
10.02 | 16:45
Най-четени
-
Хепатолог отсече: Медът е 80% захар - по-вкусен е, отколкото полезен
Също така според Вялов медът съдържа органични киселини, които биха могли да бъдат полезни за...
10.02 | 13:15
-
Софийски квартали остават без парно и топла вода
Едни от най-честите дела, които потребителите в столицата водят, са с "Топлофикация – София“,...
10.02 | 10:46
-
Между 460 и 500 хил. пътници ползват столичното метро на ден
За разширението на третата линия на метрото през столичния кв. "Слатина" той обясни
10.02 | 15:30