Не намалиха пенсиите на миньорите 10.12 | 11:33

От Елена Коцева

Една година осигурителен стаж от първа категория ще продължава да се зачита за три години осигурителен стаж от трета категория при изчисляване размера на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Мнозинството в парламента се отказа от една от предложените премине в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Така работниците, инженерно-техническите специалисти и ръководните служители до ръководител на участък включително, работещи в подземните рудници, в подземните геологопроучвателни и хидротехнически обекти, в тунелното и подземното минно строителство запазват привилегиите, които ползваха досега за размера и начина на изчисляване на пенсиите си.

Промяната в Кодекса, която не бе приета на второ четене, беше три години действително изслужено време да се зачитат за пет години осигурителен стаж от трета категория.

Опозицията оспорваше този текст с мотива, че промяната в изчислението ще намали на практика размера на пенсиите за хората, работещи под земята.

iNews припомня, че вчера депутатите приеха промени, с които отпада точковата система при пенсиониране и се увеличават условията. Така от началото на 2012 година с по 4 месеца ще се увеличава осигурителният стаж.

Той трябва да достигне 37 години за жените и 40 години - за мъжете.

Днес при окончателното гласуване на промени в КСО, депутатите решиха още балетисти, балерини и танцьори да се пенсионират от догодина след 25 години трудов стаж на сцената на културна организация, независимо от възрастта им.

Водещи

Най-четени