"Протестиращият на Орлов мост" е човекът на годината 10.12 | 14:40

Българският хелзински комитет връчи годишните си награди

От Елена Кирилова

"Протестиращият на Орлов мост” получи наградата "Човек на годината”, връчвана всяка година от Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността.

Призът отиде протестиращия заради мобилизацията му срещу държавното управление, поради наличието на злоупотреби с обществената власт и обслужване на частни интереси, заяви Маргарита Илиева, директор на правната програма на БХК.

По думите ѝ протестите са начин за изправяне срещу злоупотребата на властта с нейния суверен - гражданите.

Тази година журито определи също две подгласни и три специални награди.

Подгласните отидоха при Тома Белев и при Асоциацията на Европейските журналисти в България. Белев е човекът, който до февруари 2012 г. беше ръководител на Природен парк Витоша, но политически и финансови интереси го свалиха от поста. Той стои и зад коалицията "За да остане природа в България”, в която членуват около 50 неправителствени организации и граждански групи, борещи се срещу неправомерното използване на защитените територии у нас.

Асоциацията на Европейските журналисти - България пък се занимава със защитата на свободата на изразяване, медийната независимост и правото на гражданите да получават неманипулирана информация, обслужваща обществения интерес.

С първата от трите специални награди си тръгна Росен Босев, който бе удостоен за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека у нас. Босев, който е журналист, получи приза заради множеството си статии свързани с правосъдието и човешките права.

Награда за журналистическа доблест взе Спас Спасов, автор на журналистически материали срещу расизма. През 2012 г. той подаде сигнал до главния прокурор на България за расистко вербално насилие в статията на Кеворк Кеворкян "Боклуци”.

За "Активист на годината” е обявен Радослав Стоянов, който използва правни средства, за да отстоява правото на живот на нехетеросексуалните хора без тормоз и насилие. През последните няколко години Стоянов инициира повече от десет дела срещу дискриминацията и враждебната реч.

Благодарение на гласовете, събрани от онлайн гласуване на сайта на "Човек на годината” беше връчена и Наградата на публиката. Тя отиде при сайта "Биволъ”.

Още един човек, повел борба срещу проблемното законодателство у нас, спечели награда. Бояна Петкова получи грамота "За лична правозащитна смелост”, след като поведе кампания за промяна на жестоките разпоредби у нас, според които мъртвородените бебета са смятани за "биологичен отпадък” и се изгарят заедно с боклуците в болницата.

Сюзана Мюсът и адвокат Тони Владимирова, които са се посветили на борбата за по-добър живот на деца с увреждания, които живеят в домове, взеха грамотата "Защитници на най-уязвимите”.

Водещи

Най-четени