Грипът повали Габрово, настъпва към Силистра 28.01 | 17:21

Засега грипната ваканция на учениците не се удължава

От Елена Коцева

Грипна епидемия беше обявена днес в Габровска област след заседание на оперативния щаб за борба с грипа. Броят на заболелите от респираторни инфекции и грип е 324 на 10 000 души.

От РИОКОЗ са изпратили предложение до Регионалния инспекторат по образованието за грипна ваканция на учениците от 31 януари до 6 февруари, съобщава БиТиВи.

По-рано стана ясно, че Стара Загора е в пред епидемична обстановка. Най-вероятно грипна епидемия ще бъде обявена в понеделник. Това съобщи доктор Елена Канева, директор на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, цитирана от БНР. Продължава и разпространението на хепатит "А".

Поради заболяване от остри респираторни инфекции отсъстват 10.8 на сто от учениците в Силистренска област днес, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието в Силистра.

В този процент не са включени учениците от осемте  учебни  заведения в  областта, в които учебните занятия вече са преустановени.     Не работят детски заведения и техни филиали в Дуловската община.

В Силистренска област не е обявена официално епидемична обстановка, но се взети превантивни мерки.

13 области в страната са достигнали епидемични стойности. Очаква се грипът да отшуми в средата на февруари.

Заболеваемостта от грип в страната ще нараства и занапред. Най-вероятно пикът на епидемията ще бъде достигнат през следващите две седмици. Над 90% от положителните проби, които са изследвани за грип в Националната референтна лаборатория показват, че доминиращия щам на вируса през този сезон е А(Н1N1).

Водещи

Най-четени