Здравната каса плаща на личните лекари за септември 26.10 | 15:33

34 616 000 лв. ще получат договорните партньори на НЗОК - лични лекари, специалисти, лаборатории и лекари по дентална медицина, за извършена дейност през септември. Касата наваксала и плащанията към болниците

От Миглена Ивановa

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е разрешила на районните здравноосигурителни каси да платят на договорните партньори от извънболничната помощ (лични лекари, специалисти, лаборатории и лекари по дентална медицина) за извършена дейност за септември, съобщиха от касата.

Предвидените за целта средства са в размер на 34 616 000 лв., допълват от НЗОК.

Междувременно стана ясно, че през октомври от здравната каса са изплатили 210 376 000 лева за болнична помощ. С осигуряването на тези средства е изпълнен ангажиментът, който беше поет от управителя на НЗОК д-р Нели Нешева до края на месец октомври да бъде наваксано изоставането в плащанията към договорните партньори, уточняват от ведомството.

От началото на месец октомври НЗОК осигури три плащания за болнична помощ, с което изпълни условията в подписаното споразумение между правителството и Българския лекарски съюз, подчерртават от касата.

От днес ще бъдат изплатени и 77 765 000 лв. на болниците за дейността им през месец септември. Преди това до 5-ти октомври на болниците бяха преведени 65 000 000 лева, с които беше доплатена дейността на лечебните заведения за месеците март, април и май, припомнят от НЗОК. Други 67 611 000 лв. бяха изплатени в средата на месеца за дейност, извършена през месец август.

Водещи

Най-четени