Чакат поскъпване на електроуредите 15.03 | 14:05

Нарушеното производство в Япония води до недостиг на електронни компоненти

От Нели Минчева

Цените на ключови технологични компоненти се повишиха за втори ден във вторник след нанесените от бедствието в Япония повреди в японски заводи и инфраструктурни обекти, съобщава Ройтерс.

Редица производители на електронни компоненти в страната продължават да държат фабриките си затворени, а се очаква възстановяването на инфраструктурата – включително доставката на електричество, пътищата, железопътният транспорт, пристанищата – да отнеме месеци.

Перспективата за продължително нарушаване на доставките подтиква световните компании да търсят алтернативни източници на високотехнологични компоненти – сектор, в който Япония все още е най-голям играч.

По данни на анализаторската компания iSuppli земетресението и неговите последици може да доведат до значителен недостиг на някои електронни части и да увеличат цените им. Което би вдигнало и цените на електроуредите.

От фирмата уточняват, че няма масови разрушения на заводи, но нарушеното електроснабдяване и друга инфраструктура ще повлияят на доставките.

Сред повлияните компоненти влизат NAND флаш памет, паметта DRAM, микроконтролери, панели за екрани с течни кристали (LCD), части за такива екрани и други материали.

Спот цените за чиповете NAND се покачиха във вторник с още почти 3% след 20-процентовия си скок в понеделник, докато при DRAM паметта повишението днес е с 0,2 на сто след 7 на сто в първия ден на работната седмица.

Япония допринася за една пета от световното производство на чипове, включително за около 40% от продукцията на чипове флаш памет, използвани в широка гама продукти – смартфони, таблети, компютри и др.

Дори и доставките на полупроводници да бъдат засегнато само за две седмици, влиянието върху цените ще продължи до третото тримесечие, прогнозира iSuppli.

Водещи

Най-четени