Остри разногласия за парите на Европа 07.02 | 23:25

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой отказа да внесе ново предложение за бюджета на Съюза

От Филипа Тодева

Остри разногласия за бюджета на ЕС в периода 2014-2020 година принудиха президента на ЕС Херман ван Ромпой да се откаже от внасянето на нова финансова рамка.

Според източници на Reuters нови предложения няма да има.

Това означава, че е възможно през днешния първи ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел изобщо да не бъде представено предложение за следващата бюджетна рамка на съюза, твърди друг дипломат.

Срещата на върха, в която участва премиерът Бойко Борисов, започна тази вечер с близо 6-часово закъснение заради твърде големите различия в позициите на отделни страни, предаде БТА.

На нея се очаква да бъде засегнат и въпросът с наскоро оповестените данни от българското правителство, че зад атентата в Бургас през лятото на 2012 г. стои радикалната групировка "Хизбула".

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън излезе със сдържано изявление по-рано днес, с което заяви, че не изключва възможността ЕС да признае организацията за терористична.

Към момента обаче не е ясно дали терористичният акт ще бъде тема за дискусии и по-скоро централно място ще заеме финансовата рамка на Европа за следващите години.

Водещи

Най-четени