Не се очакват жестоки жеги, а страхотни летни температури 23.07 | 14:15

Есента обаче ще е с типичното хладно и влажно време

От Елица Елефтерова

На фона на масовата истерия, че ни очаква жестока жега това лято, от НИМХ към БАН бяха категорични, че това са само спекулации.

До дни се очаква да бъде готова месечната прогноза за август, а дотогава за предстоящите температури може да заложим със сигурност на седмичната прогноза, която е и най-точна.

Със сигурност може да се каже, че ни предстои плавно повишение на температурите, което е чудесно, ако сте планирали почивката си за предстоящите дни, но 40-градусови жеги са малко вероятни.

Пред iNews синоптикът Илиян Господинов коментира, че за целия летен сезон до момента не са отчетени някакви сериозни температурни рекорди, въпреки че има такива за отделни дни.

Лятото до момента, според него, е дори леко по-хладно, но е в температурните граници, характерни за сезона.

Като цяло, според Господинов, се отчита повишение на температурите навсякъде по света, но за нашите географски ширини няма фрапиращи изменения през тази година.

Господинов заяви, че според дългосрочната прогноза за времето у нас тази есен се очаква да бъде с типично есенни температури. Няма да е толкова суха и топла, както беше през миналата година, а ще вали повече и времето ще бъде по-хладно.

На въпрос дали се наблюдава изместване на сезоните, синоптикът коментира, че съществува изменчивост, а и разбира се, цикличност в характера на сезоните, но като цяло тази есен ще бъде с типичните за сезона температури и валежи.

В Европа е много трудно да се прави дългосрочна прогноза, посочи още Господинов. По думите му това е така заради атмосферните особености на Стария континент, или т.нар. атмосферна циркулация.

В тропиците например прогнозите може да се направят много по-лесно и с много по-голяма точност, тъй като там времето зависи от земната повърхност и по-точно от растителността.

Господинов беше категоричен, че в атмосферната циркулация няма драматични промени, които да водят до значително повишаване на температурите. Синоптикът посъветва и да се следят седемдневните прогнози, тъй като те са най-точни. 

 

Водещи

Най-четени