Депутатите отложиха гласуването на новия дълг  19.02 | 10:32

Предложението за това дойде от Патриотичния фронт

От Беатрис Николoва

Депутатите отложиха гласуването на документите за новия дълг в размер на 8 милиарда евро по предложение на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Вчера така и не се стигна до гласуване, защото работното време на народните представители свърши, а обсъждането не беше приключило.

Днес за отлагането на дебатите и гласуването по новия заем гласуваха всички депутати от управляващата четворна коалиция на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Против гласуваха от БСП, ДПС, един депутат от БДЦ и един независим депутат. "Атака" напусна залата и не участва в гласуването, а останалите осем депутати от БДЦ също подкрепиха отлагането на дебатите.

"Вземането на решение на всеки един от нас е много отговорна задача и ние можем да вземем решение след подробното запознаване с нуждата от вземането на заема. Не беше направено нужното за разясняване на договора и трябва да го обсъдим с експерти", мотивира се Симеонов.

Георги Кадиев нарече случващото се в парламента " грозен алъш-вериш". Кадиев се обърна към Валери Симеонов и заяви, че когато за 16 млрд. лева министърът на финансите им е обърнал 15 минути време, те трябва да застанат срещу него и да не подкрепят предложението му. "Да продължим дебатите, да гласуваме против и ако трябва да се ходи на избори - да се ходи. По-добре така, отколкото задължения за милиарди за децата ни", каза Георги Кадиев.

Йордан Цонев от ДПС поиска прегласуване с мотива, че няма нужда от повече време, тъй като въпреки че ДПС не са имали среща с финансовия министър, са успели да си изградят позиция. "Един политик освен да говори глупости, трябва и да чете", завърши Цонев по адрес на Симеонов. Дори след прегласуването предложението за отлагане бе прието. 

След първото гласуване на предложението за отлагане на дебатите от опозицията скандираха "Оставка". 

"Напишете в писмен вид оставките си и ги депозирайте в деловодството на Народното събарние", каза председателят на парламента Цецка Цачева. След това депутатите от "Атака" излязоха от пленарната зала.

 

Водещи

Най-четени