Жалваме се от решенията на НЕЛК пред съда, в района, където живеем 20.11 | 15:02

Депутатите приеха промени в Административнопроцесуалния кодекс

От Мая Александрова

Депутатите приеха на второ четене промени в Административнопроцесуалния кодекс.

Според промените обжалванията и възраженията срещу решенията на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) се правят пред Административния съд, в чийто район се намира постоянният или настоящият адрес на жалбоподателя.

Според сега действащия регламент обжалванията и възраженията срещу решенията на НЕЛК се извършват само пред Административния съд в София.

Административните дела вече ще се разглеждат от административния съд по седалище на териториалната структура на органа, който е издал оспорения акт, в чийто район е постоянният или настоящ адрес на жалбоподателя.

Ако съответната администрация няма териториална структура, делата ще се гледат от административния съд, в района на който е седалището на органа, издал оспорвания акт.

Когато този орган е в чужбина, делото се разглежда от Административния съд – София.

Законопроектът за изменение на АПК е внесен от група народни представители от Коалиция за България, ДПС и "Атака", сред които са председателят на парламента Михаил Миков, зам.-председателят на НС Мая Манолова, бившият депутат Христо Бисеров, настоящият председател на правната комисия Четин Казак и Явор Нотев.

Те мотивират промените с облекчаване на гражданите.

Често административноправните спорове са концентрирани в Административния съд – София-град, защото седалището на повечето органи е в столицата.

Не се отчита фактът, че адресът на голяма част от хората, засегнати от тези актове, е извън пределите на столицата и упражняването на правото им на съдебно обжалване се затруднява от отдалечеността на Софийския административен съд, отбелязват вносителите, предаде БТА.

Водещи

Най-четени