Калфин: Решението за мораториум върху продажбата на земя е абсурдно 23.10 | 14:43

Парламентът е можел да подходи много по-удачно в случая

От Елица Елефтерова

Като абсурдно определи евродепутатът Ивайло Калфин решението за продължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци.

Това е най-антиевропейското решение на българския парламент от много години насам. То е срам за тези, които са го гласували и показва тоталния политически миш-маш в българската политика, в която избирателят вече не знае кой какво прави и за какво се бори, пише в блога си Калфин.

Според Калфин парламентът можел да подходи много по-удачно в случая, като избегне конфронтация с Европейския съюз. Това според него е можело да стане, като се поясни, че забраната за продажба на земя продължава да важи за всички граждани на страни извън ЕС.

Турци, китайци, руснаци, индийци и японци ще продължават да имат досегашните си ограничения. Калфин припомни, че в момента всеки чужденец срещу 2 лв. може да регистрира българска компания и да изкупи, ако може да си го позволи, и цялата земя на държавата, посочва Калфин. Освен това ангажиментът ни е да създадем равни условия за европейските и българските граждани.

Това означава, че можем да приемем съществуващи в ЕС практики примерно за размера на притежаваната земя, за използването и по определено предназначение или за уседналост примерно за 10 години в страната, преди да се купува земя. Може – ако има и най-малкото чувство на национална отговорност и политическа смелост в Народното събрание, коментира той.

Каква е действителността?

ЕС се основава на три принципа – свободно движение на хора, на стоки и на капитали. Без никакво ограничение. България, както и останалите нови членки получи различни преходни периоди, в които едностранно да наложи ограничения. Най-дългите периоди за която и да е тема са от 7 години. Такъв е периодът и за продажба на земя.

Да, в Унгария го удължиха с 3 години заради текст, който са имали в Договора за присъединяване. В българския договор, подписан през 2005 г., такава възможност няма. Унгарското продължение също изтича на Нова година.

Същата е последователността и при ограниченията на български граждани в ЕС. Те също не могат да продължат повече от седем години. Когато приемаме един аргумент в една посока, трябва да го прилагаме във всички случаи. Да, и английските, френските и други националисти с апокалиптични аргументи искат да се удължат и увеличат забраните за български граждани да пътуват и работят в ЕС.  

Най-четени