Плевнелиев: Парламентът да не преговаря с инвеститора за "Белене" 01.10 | 12:21

Трябва да се проведе референдум, иначе ще нанесем удар по демокрацията, смята президентът

От Диана Цветкова

Парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум за АЕЦ "Белене".

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на откриването на новата учебна година в Техническия университет в София.

Президентът припомни, че вече са събрани необходимия брой подписи за провеждането на референдум за бъдещето на АЕЦ "Белене" и попита риторично защо при това положение в Народното събрание да се преговаря с "появил се наскоро в последния момент фонд, който не е стратегически инвеститор".

"Като президент и инженер търся винаги логиката и смисъла и си задавам елементарни въпроси. Например, имаме над 500 хиляди валидни подписа за референдум. Следователно трябва да направим референдум. Иначе ще нанесем удар по демокрацията в България", изтъкна Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус".

Държавният глава не пропусна да припомни съмненията относно сериозността на компанията Global Power Consortium, проявила интерес към замразения проект, за която все още има доста оскъдна информация.

В неделя и премиерът Борисов не можа да си спомни да се е срещал с кандидат-инвеститорите в АЕЦ "Белене".

"Правителството правилно поставя куп условия на неочаквано появилия се финансов инвеститор, без никакъв опит в ядрената енергетика. Моето мнение е, че парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум", категоричен е Росен Плевнелиев.

По думите му в момента хората искат да се проведе референдум за бъдещето на централата и управляващите трябва да се съобразят с това.

Водещи